Povinnosť nosenia rúška na školách sa predlžuje do 1. októbra

Povinnosť nosenia rúška na školách sa predlžuje do 1. októbra

Povinnosť nosiť rúška na školách sa predlžuje do 1. októbra. Vyplýva to z opatrenia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktoré je účinné od pondelka. TASR o tom informovala hovorkyňa úradu Daša Račková.

„Rozhodli sme sa pre tento krok z dôvodu ochrany zdravia a zabránenia šírenia vírusu medzi žiakmi. Hoci nosenie rúška je na prvom stupni dobrovoľné, aj najmenším ho odporúčam a prosím rodičov o edukáciu detičiek a vysvetlenie dôležitosti nosenia rúška,“ povedal k téme minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO).

Povinnosť preventívneho nosenia rúšok platí pre pedagógov a odborných zamestnancov, žiakov druhého stupňa základných škôl a študentov stredných škôl v rámci vyučovania. Rúška v triedach nie sú povinné pre mladšie deti, teda tie, ktoré navštevujú predškolské zariadenia a prvý stupeň základných škôl. Povinné nosenie rúšok platí aj pre pedagógov, odborných zamestnancov a všetkých žiakov v interiérových priestoroch, s výnimkou času potrebného na konzumáciu jedál a nápojov.

Výnimky majú žiaci so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím.

„K žiakom s chronickými ochoreniami dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou a kožnými ochoreniami tváre, ktorým by nosenie rúška dlhší čas mohlo spôsobovať záťaž, odporúčame pristupovať individuálne, najvhodnejšie po konzultácii s ošetrujúcim lekárom,” dopĺňa ÚVZ SR.




Loading…