Rusko pomôže Tadžikistanu pri posilňovaní hraníc s Afganistanom

Rusko pomôže Tadžikistanu pri posilňovaní hraníc s Afganistanom

Rusko pomôže Tadžikistanu pri výstavbe základne na hranici s Afganistanom, oznámil v rozhovore pre „RIA Novosti“ námestník ruského ministra zahraničia Andrej Rudenko.

„Určite budeme naďalej poskytovať pomoc pri posilňovaní obranných schopností Tadžikistanu, a to v bilaterálnom formáte, ako aj v rámci implementácie rozhodnutia Rady kolektívnej bezpečnosti CSTO z 23. septembra 2013 o posilnení tadžicko-afganskej hranice, čo je kľúčový nástroj na zaistenie bezpečnosti južných hraníc CSTO,“ uviedol Rudenko. „Pripravenosť podporiť priateľský štát — bilaterálne aj v rámci CSTO — potvrdil aj prezident Vladimir Putin počas telefonického rozhovoru s (tadžickým prezidentom Emomali) Rahmonom začiatkom júla. Teraz sa pripravuje medzivládna dohoda o podpísaní zmluvy o poskytovaní bezplatnej pomoci Tadžikistanu pri výstavbe hraničného bodu na tadžicko-afganskej hranici.“

Ruský veľvyslanec v Dušanbe Igor Ljakin-Frolov predtým oznámil, že 201. ruská vojenská základňa v Tadžikistane v prípade potreby odrazí akékoľvek agresívne kroky afganských teroristov. 201. vojenská základňa umiestnená v Tadžikistane je najväčším ruským vojenským zariadením za hranicami. Nachádza sa v dvoch mestách — Dušanbe a Bochtare (administratívne centrum regiónu Khatlon). Zahŕňa samohybné húfnice, tanky, delostrelectvo, prieskumné jednotky, jednotky PVO, chemickej ochrany a spojárov.

Zdroj EADaily






Loading…