Taliban má v úmysle rozvíjať vzťahy s Čínou a Ruskom

Taliban má v úmysle rozvíjať vzťahy s Čínou a Ruskom

Hovorca politického úradu Talibanu Mohammad Naim oznámil, že hnutie má dobré vzťahy s Ruskom, Čínou a ďalšími susednými krajinami.

„Čína je naším susedom a máme s ňou dobré vzťahy. To isté platí pre Rusko,“ povedal v rozhovore pre televízny kanál „Al-Mayadeen“.

Taliban má podľa Naima dlhodobé vzťahy s Iránom, Čínou, Pakistanom a Uzbekistanom a tieto krajiny si na rozdiel od západných mocností nerobia starosti s nástupom Talibanu k moci.

„Nadviazali sme vzťahy a sme v kontakte so susednými krajinami Afganistanu a chceme, aby sa rozvíjali,“ dodal predstaviteľ Talibanu.

Naim už skôr oznámil, že Taliban sa stretol v Kábule s delegáciou z Číny a diskutoval o súčasnej situácii v Afganistane, bilaterálnych vzťahoch a humanitárnej pomoci z ČĽR.

Námestník ruského ministra zahraničia Oleg Syromolotov však agentúre „RIA Novosti“ povedal, že Moskva sa nebude ponáhľať s vyradením Talibanu zo svojho zoznamu teroristických organizácií a s uznaním nových afganských orgánov, ale zameria sa na praktické kroky nových afganských orgánov a príslušné rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN.

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun -jing už skôr uviedla, že Čína na základe rešpektovania štátnej suverenity Afganistanu a vôle rôznych strán v krajine udržiava kontakty s Talibanom a dúfa, že hnutie bude presadzovať umiernenú domácu a zahraničnú politiku.

Zdroj EADaily






Loading…