Irán je blízko k zostrojeniu jadrovej bomby

Irán je blízko k zostrojeniu jadrovej bomby

Irán by mohol mať do dvoch alebo troch mesiacov potrebné materiály a kapacity na výrobu jadrovej bomby, povedal izraelský minister obrany Benny Gantz pre časopis „Foreign Policy“.

„Podľa Gantza potrebuje Irán dva až tri mesiace, kým bude mať materiály a možnosti na výrobu jednej jadrovej bomby,“ píše sa v článku.

Podľa časopisu Gantz varoval pred možnými pretekmi v jadrovom zbrojení v regióne, ak sa Iránu podarí prekročiť jadrový prah.

Ako sa poznamenáva v článku, minister tiež oznámil, že nedávne stiahnutie amerických vojakov z Afganistanu by z dlhodobého hľadiska mohlo Iránu a jeho priaznivcom umožniť sebavedomejšie jednanie. Podľa neho by Teheránu nemalo byť umožnené vyvodiť z tejto situácie záver, že „všetko, čo je potrebné urobiť, je zostať silný a rozhodný a Západ sa vzdá“.

V roku 2015 Spojené kráľovstvo, Nemecko, Čína, Rusko, Spojené štáty, Francúzsko a Irán podpísali spoločný komplexný akčný plán (JCPOA). Dohoda zahŕňala zrušenie sankcií výmenou za obmedzenie iránskeho jadrového programu ako garanciu, že Teherán nezíska jadrové zbrane.

V máji 2018 sa vtedajší americký prezident Donald Trump rozhodol jednostranne vystúpiť z JCPOA a obnoviť tvrdé sankcie voči Teheránu. V reakcii na to Irán oznámil postupné znižovanie svojich záväzkov vyplývajúcich z dohody, pričom sa vzdal obmedzení jadrového výskumu, centrifúg a úrovne obohacovania uránu.

Vo Viedni prebiehajú rokovania o obnovení JCPOA a zrušení amerických sankcií voči Iránu; šieste kolo sa skončilo 20. júna. Ruský stály predstaviteľ pri medzinárodných organizáciách vo Viedni Michail Uljanov oznámil, že práce na obnove dohody boli dokončené takmer na 90%, existujú politické momenty súvisiace so záväzkami USA a s tým, ako ich Washington v budúcnosti splní. Iránski predstavitelia vyhlásili, že nová vláda, ktorá bola zostavená po inaugurácii zvoleného prezidenta Ibrahima Raisiho 5. augusta, bude pokračovať v rokovaniach o obnovení dohody.






Loading…