NATO vyvolalo konflikt svojou rozpínavosťou

NATO vyvolalo konflikt svojou rozpínavosťou

Na stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí v Teheráne minulú stredu večer iránsky prezident zdôraznil, že obe krajiny sú proti zahraničnej vojenskej prítomnosti v kaspickom regióne.

Informuje dnes 23. júna tlačová agentúra Mehr.

Ibrahim Raisi označil prebiehajúce konzultácie medzi Iránom a Ruskom za znak „vážnej vôle oboch krajín otvoriť novú éru prospešnej strategickej spolupráce, a to aj v ekonomickej sfére“.

Podľa šéfa vlády Islamskej republiky (posty prezidenta a premiéra v Iráne sú spojené) „posilnenie spolupráce a koordinácie je účinným spôsobom, ako čeliť americkým ekonomickým sankciám a jednostranným akciám proti nezávislým krajinám“.

Potom, ako ruský minister zahraničných vecí predstavil stručnú správu o najnovšej situácii na Ukrajine, Raisi zdôraznil „dôležitosť skorého ukončenia bojových akcií a ochotu Iránskej islamskej republiky pomôcť nájsť diplomatické riešenie konfliktu“, uvádza sa v správe.

„Niet pochýb o tom, že provokácie USA a NATO zohrali úlohu pri vyvolaní tohto konfliktu,“ vyhlásil iránsky prezident a zdôraznil potrebu čeliť expanzívnej politike Severoatlantickej aliancie v iných regiónoch sveta, ako napr. Ázia, Kaukaz a Stredná Ázia.

Prezident Iránskej islamskej republiky poukázal na dôležitosť spolupráce medzi susednými krajinami v Kaspickom mori a poukázal na potrebu „zakázať akúkoľvek cudziu vojenskú prítomnosť v regióne, najmä vzhľadom na výnimočnú situáciu na pobreží Islamskej republiky Irán“.

Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov za seba podrobne vysvetlil aspekty spolupráce medzi Teheránom a Moskvou, a to aj v ekonomickej oblasti a zdôraznil pripravenosť a záujem Ruska pozdvihnúť vzťahy s Iránom na úroveň strategického partnerstva.

Poukazujúc na dôležitosť členstva Iránu v Šanghajskej organizácii spolupráce (SCO), ruský minister zahraničných vecí opätovne potvrdil, že Moskva podporuje rozšírenie úlohy Teheránu v regionálnych a medzinárodných organizáciách.






Loading…