Opatrnosť ruského generála sa s ukrajinskou armádou kruto zahrala

Opatrnosť ruského generála sa s ukrajinskou armádou kruto zahrala

Ruský generál Sergej Surovikin sa stal najväčšou prekážkou ofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny.

Píše o tom Thomas Harding, analytik časopisu „The National“.

S blížiacou sa zimou Rusko pokračuje v ničení kritickej infraštruktúry Ukrajiny. Raketové útoky sú zakaždým bolestivejšie a to môže prinútiť Kyjev k ostrej ofenzíve. Ruská armáda však obsadila výhodné obranné línie, na ktoré je takmer nemožné úspešne zaútočiť, uvádza autor. Podľa jeho názoru sa útočný potenciál Ozbrojených síl Ukrajiny znížil v dôsledku pragmatizmu veliteľa Severného vojenského okruhu generála Sergeja Surovikina.

„Ruský generál Surovikin je najväčšou prekážkou ukrajinskej ofenzívy na dobytie územia,“ tvrdí Harding.

Ako analytik pripomína, ruské jednotky boli presunuté na ľavý breh Dnepra. Prechod umožnil Ozbrojeným silám RF využiť prirodzenú bariéru – širokú rieku – na vytvorenie efektívnej obrany. Frontálne útočiť na tieto pozície je mimoriadne riskantné, najmä v zime.

„Surovikin je opatrný človek a stiahnutie jednotiek z Chersonu bolo jedným z prvých rozumných rozhodnutí, ktoré urobili. Začínajú sa dávať dokopy a robiť racionálne rozhodnutia o tom, čo treba chrániť,“ povedal Sam Crannie-Evans, analytik z „Royal United Services Institute“.

Mnohí vojenskí experti sa domnievajú, že teraz ukrajinské velenie rýchlo vytvára mechanizované brigády. Podľa Hardinga možno tieto sily použiť južným smerom na odrezanie Krymu od pozemného koridoru. Ale tieto brigády sa stretnú s ruskou armádou, ktorá bola po odchode z Chersonu posilnená.

„Stiahnutie z Chersonu znamená nielen to, že generál Surovikin má teraz silnejšie obranné línie, ale aj to, že sa vrátilo viac ako 20.000 jeho najskúsenejších vojakov. Dôležité bude, ako tieto sily rozmiestni. Prefíkaný veliteľ by ich zrejme radšej nechal odpočívať a prezbrojiť ako mobilnú zálohu, pripravenú odraziť akúkoľvek ukrajinskú ofenzívu,“ píše sa v článku.

Zároveň môžu byť niektorí z týchto bojovníkov presunutí na Donbas, kde ruská armáda rozvíja ofenzívu.






Loading…