Austrálsky arcibiskup obvinený z "nenávistného prejavu" za obhajobu katolíckeho učenia o pohlaví a potratoch

Austrálsky arcibiskup obvinený z "nenávistného prejavu" za obhajobu katolíckeho učenia o pohlaví a potratoch

  • Arcibiskup odsudzuje gender ideológiu a ľavicové ciele v pastierskom liste.
  • Upozorňuje na organizovanú kampaň proti tradičnému kresťanskému chápaniu sexuality.
  • Varuje pred liberalizáciou zákonov o potratoch, asistovanej samovražde a konverznej terapii.
  • Politici a aktivisti kritizujú arcibiskupa za údajné porušenie antidiskriminačných zákonov.

Austrálsky arcibiskup rozzúril pro-LGBT politikov a aktivistov vo svojom štáte po tom, čo zverejnil pastiersky list odsudzujúci gender ideológiu a iné ľavicové ciele.

Arcibiskup Julian Porteous z Hobartu v Tasmánii vydal 2. mája štvorstranový dokument s názvom “Sme soľou zeme”. Bol zaslaný katolíckym školám a farnostiam v arcidiecéze, aby poskytol usmernenia pre ich vyučovanie vo svetle nedávneho politického vývoja.

Porteous, vychádzajúc z tém, ktoré sa nachádzajú v dokumente Dignitatis Infinita, poukazuje na to, že “za posledných 30 – 40 rokov sme boli svedkami organizovanej kampane, ktorej cieľom bolo zvrátiť tradičné kresťanské chápanie sexu a sexuality v západnej spoločnosti.”

Takisto poznamenal, že “snahy o odpojenie pohlavia od biologického pohlavia vnímame ako popieranie reality toho, kým sme, a vzácnej identity, ktorú máme ako muž alebo žena.”

Dokument ďalej varuje pred snahami o liberalizáciu zákonov o potratoch, asistovanej samovražde a konverznej terapii.

V vyhlásenie vydané 13. mája prezident Equality Tasmania Rowan Richardson, rodovo nevyhranená žena, ktorá si myslí, že je muž, vyhlásil, že Porteous’list “stigmatizuje LGBTIQA+ ľudí ako hrozbu pre náboženské hodnoty, a tým vytvára nebezpečné vzdelávacie a pracovné prostredie.”

Nezávislá tasmánska poslankyňa Kristie Johnstonová, ktorá má dieťa zapísané v katolíckej škole, charakterizovala toto vyhlásenie ako “nič iné ako nenávistný prejav,” podľa austrálskej spravodajskej stanice ABC.

“Viete si predstaviť, aké hlboko zraňujúce to musí byť pre mladého človeka, ktorý spochybňuje svoju sexuálnu identitu,” tvrdila. “Som veľmi znepokojená, že máme vládne financovanie, ktoré ide do školy alebo do systému, ktorý schvaľuje takýto druh porušovania antidiskriminačných zákonov.”

Mnoho vydania sú tiež informujú, že liberálna politička Rosalie Woodruffová, ktorá je líderkou progresívnej Tasmánskej strany zelených, označila Porteousove’ poznámky za “jasné porušenie, podľa nášho názoru, antidiskriminačných zákonov.”

Arcidiecéza Hobart sa zdá byť hrozbami neznepokojená a pre ABC uviedla, že Porteus, ktorý arcidiecézu vedie od roku 2013, písal, aby informoval rodičov o “jeho obavách z ohrozenia náboženskej slobody zo strany Albaneseho vlády’navrhovanej legislatívy.”

Porteus sa dostal pod podobné kritiky v roku 2015, keď rozposlal brožúru s názvom “Don’t Mess with Marriage” do katolíckych škôl pred hlasovaním o “manželstve osôb rovnakého pohlavia”, ktoré nakoniec prešlo.