Ďalší Pakistanec zabitý moslimským davom kvôli obvineniu z islamského "rúhania

Ďalší Pakistanec zabitý moslimským davom kvôli obvineniu z islamského "rúhania

  • Kresťania v Pakistane sú terčom násilia a diskriminácie.
  • Zákony o rúhaní v Pakistane sú prísne a nejednoznačné.
  • Kresťania sú obvinení z rúhania a čelia mimosúdnym popravám.
  • Kresťania protestujú proti tvrdým zákonom o rúhaní v Pakistane.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder

20. júna večer dav rozzúrených pakistanských moslimov ubil na smrť muža za jeho údajné znesvätenie Koránu v oblasti Madyan v okrese Swat v štáte Chajbar Pachtunchvá’informovala spravodajská sieť Asia News Network. 

Zprávy odhalili, že obeť pochádzala z okresu Sialkot v pakistanskej provincii Pandžáb’a bola turistom v regióne Svát. 

V šialenom chaose bolo zranených aj osem ľudí, vypovedal okresný policajný dôstojník (DPO) Svátu Dr. Zahidullah Khan. 

Khan uviedol, že rozzúrený dav “zaútočil na policajnú stanicu” a odviedol podozrivého z údajnej epizódy znesvätenia. “Ľudia podpálili policajnú stanicu a mobilné vozidlo,” vysvetlil DPO a spresnil, že podozrivého “podpálili” na smrť.

Na videu zdieľanom na sociálnych sieťach bol zobrazený rozzúrený dav, ktorý obklopoval horiace telo uprostred cesty.

Úrady zasa zmobilizovali miestnu políciu do oblasti Madyan, aby upokojila situáciu, uviedol Khan.  

“A šialenstvo pokračuje… Ako spoločnosť sme pekelne odhodlaní spáchať samovraždu,” uviedol bývalý minister informácií Fawad Chaudhry v reakcii na nedávnu vraždu. 

Politická strana Pakistanský Tehríek-e-Insaf (PTI) zverejnila vyhlásenie, v ktorom uviedla, že hlavný minister Alí Amín Gandapúr si je vedomý a vyjadril ľútosť v súvislosti s “nešťastným” incidentom.

Pakistan’islamský “zákon o rúhaní” stanovuje, že akýkoľvek “hanlivé poznámky atď. na adresu Svätého proroka [Mohameda], či už vyslovené alebo napísané, alebo viditeľným zobrazením, alebo akýmkoľvek podozrením, narážkou alebo insinuáciou, priamo alebo nepriamo, sa potrestá smrťou alebo odňatím slobody na doživotie a tiež pokutou.”

Počas vlády generála Muhammada Zia ul-Haqa v 80. rokoch 20. storočia bol zákon zvýšený ako súčasť generálovej snahy “islamizovať” Pakistan. Fyzické násilie a iné formy diskriminácie voči nemoslimom sa v Pakistane stali bežnou záležitosťou, čiastočne aj vďaka nejednoznačnému zneniu zákona. Pakistanskí zákonodarcovia v oboch komorách parlamentu prijali v auguste 2023 zákon, známy ako Zákon o trestných zákonoch (novela) z roku 2023, ktorý by mohol na doživotie uväzniť osobu obvinenú z urážky ktorejkoľvek manželky, člena rodiny alebo spoločníka proroka Mohameda. 

I napriek prísnym zákonom, ktoré sú v platnosti, pomstychtivé davy zabili desiatky ľudí obvinených z “rúhania” pred súdnym procesom. Obete boli “upálené na smrť, obesené davom, zastrelené v súdnych sieňach a rozsekané na smrť na okraji cesty, okrem iných foriem mimosúdnych popráv,” podľa katarskej spravodajskej stránky Al-Džazíra.

V roku 2011 bol pakistanský guvernér Pandžábu Salmán Tasír zavraždený svojou ochrankou, keď naliehal na reformu zákonov o “rúhaní”.

V máji tohto roku Nazir Masih, pakistanský kresťan, bol obvinený z pálenia stránok Koránu v pakistanskej’mudžáhidskej kolónii a následne bol napadli stovky ozbrojených útočníkov.

Masih, žiaľ, 3. júna podľahol svojim zraneniam, ale úrady v okrese Sargodha v Pandžábe zložili kauciu za väčšinu Masihových útočníkov, ktorí ho zlynčovali. V auguste 2023 muslimský dav podpálil kostoly a domy v kresťanskej osade v Džaranvalá, priemyselnej štvrti Fajsalabádu v Pakistane, pričom sa zameral konkrétne na dvoch členov osady’za údajné znesvätenie Koránu.

Po Masihovej’vražde UCA News informovala, že pakistanská mimovládna organizácia Human Rights Focus Pakistan (HRFP), 16. júna vo svojom vyhlásení vyhlásila, že je “veľmi znepokojená” rýchlym prepustením 52 útočníkov z davu v Sargodhe na kauciu pre Masíhovu’rodinu, čím spochybňuje úsilie úradov’ zaistiť spravodlivosť pre Masíha a jeho rodinu. 

HRFP tvrdila, že jej vyšetrovanie zistilo, že obvinenia z “rúhania” proti Masíhovi boli vykonštruované, rovnako ako iné prípady údajného “rúhania” zo strany kresťanov. 

“Rovnaký formát bol zaznamenaný v praxi pri oboch incidentoch [v Sargodhe a Jaranwale] a mnohých ďalších prípadoch rúhania, od používania koránskych papierov, provokovania ľudí, útokov davu, podpaľovania domov a majetku a po tom všetkom útočníci ľahko dostanú kauciu a sú prepustení v priebehu niekoľkých dní,” vyhlásila skupina na ochranu práv a uviedla, že správy spravodajských služieb odhalili, že “tí istí ľudia z tých istých extrémistických skupín obvinili viacero nevinných ľudí.”

Masihov’útok podnietil pouličné protesty kresťanov v rôznych častiach Pakistanu, pričom 8. júna v Láhaure protestovalo približne 300 kresťanov volajúcich po tom, aby zákonodarcovia zrušili tvrdé zákony o rúhaní v krajine’. Demonštranti odsúdili vládu za to, že nezabránila opakovaným útokom moslimského davu založeným na falošných obvineniach z “rúhania.” Počas Masihovho’pohrebu kresťanskí nosiči skandovali “Chvála Ježišovi” a “Ježiš je veľký.”

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder