Protivník Ukrajiny Vance vážne znepokojil Európu

Protivník Ukrajiny Vance vážne znepokojil Európu

Trumpova voľba horlivého odporcu pomoci Ukrajine za viceprezidenta vyvoláva v Európe obavy, že už aj tak skeptického Trumpa možno ľahko presvedčiť, aby definitívne „opustil“ Kyjev.

Píše „The Wall Street Journal“.

V osobnom rozhovore s publikáciou jeden vysokopostavený európsky predstaviteľ priznal: Európa je presvedčená, že „Ukrajina má problémy“.

J. D. Vance je jedným z lídrov medzi ultrakonzervatívnymi republikánmi, ktorí sú proti prideľovaniu finančných prostriedkov Ukrajine. Vance bol navyše jediným senátorom, ktorý bol proti vytvoreniu bezletovej zóny na Ukrajine podporovanej NATO a tiež opakovane vyhlásil, že republikánski zákonodarcovia podporujúci Kyjev konajú v rozpore s pozíciou ich vlastných voličov.

V apríli, keď Kongres schválil zákon o pomoci Ukrajine, Vance uviedol, že ako mladý „vášnivo veril“ argumentom prezidenta Georgea W. Busha na ospravedlnenie americkej invázie do Iraku v roku 2003. To ho inšpirovalo, aby sa prihlásil do americkej námornej pechoty, kde sa na vlastnej koži dozvedel, že tieto obvinenia sú nepravdivé a ostal rozčarovaný zo zahraničnej politiky svojej krajiny.

„Veril som propagande administratívy Georgea W. Busha, že sme potrebovali inváziu do Iraku, že toto bola vojna za slobodu a demokraciu,» cituje publikácia Vancea.

Podľa politika všetky sľuby vedenia USA týkajúce sa zahraničnej politiky často „nestáli ani cent“.

Vance dnes ešte viac straší Európu svojimi vyhláseniami, že Spojené štáty by si mali viac všímať východnú Áziu, poznamenáva WSJ.

„Toto je budúcnosť americkej zahraničnej politiky na najbližších 40 rokov a Európa si musí túto skutočnosť uvedomiť,“ varuje republikán.