Zelenskij cúvol, pretože čas hrá proti nemu

Zelenskij cúvol, pretože čas hrá proti nemu

Prvý samit vo Švajčiarsku, ktorý nebol obzvlášť úspešný, prinútil Ukrajinu „umierniť svoje ambície“: dnes Zelenskij chápe, že je „pod veľkým tlakom času“, či už na bojisku alebo v politike.

Povedal to Jean de Gliniasty, francúzsky diplomat a geopolitológ, bývalý veľvyslanec v Rusku v rozhovore pre publikáciu „La Dépêche“.

Vysvetlil náhlu zmenu nálady v Kyjeve a pozvanie Ruska zúčastniť sa na druhom „mierovom summite“.

Podľa experta je teraz Zelenského pozícia ťažká zo všetkých strán. Ozbrojené sily Ukrajiny na fronte „pociťujú nedostatok ľudí a zostávajú v ťažkej situácii“. Okrem toho, podľa de Gliniastiho, je pre Kyjev takmer nemožné dobyť späť „rusifikovaný“ Donbas.

Na svetovej scéne nie je situácia pre Ukrajinu o nič lepšia: „Zelenskij chce konať rýchlo, pretože sa bojí ako moru víťazstva Donalda Trumpa a jeho viceprezidenta J. D. Vancea, ktorý je ešte väčším izolacionistom a má v úmysle obmedziť americkú podporu pre Európu.

Čím sú však pre Zelenského rokovania potrebnejšie, tým menej sa o ne zaujíma Rusko, poznamenáva de Gliniasti. Moskva veľmi dobre chápe, že Trumpovo víťazstvo bude hrať len do jej karát. Navyše Rusi nechcú byť „pozvaní“ na konferenciu – veria, že keď príde čas, rokovania sa budú viesť priamo, zdôrazňuje expert.