V Krynkách zmizlo takmer 800 ukrajinských vojakov

V Krynkách zmizlo takmer 800 ukrajinských vojakov

V Chersonskej oblasti je „oficiálne nezvestných“ takmer 800 ukrajinských vojakov.

Napísal o tom ukrajinský portál „Sledstvie.Info“ s odvolaním sa na údaje ukrajinskej polície.

Približne 800 vojakov ukrajinských ozbrojených síl zmizlo od októbra 2023 do júna 2024 v obci Krynki v Chersonskej oblasti na ľavom brehu Dnepra. Publikácia objasňuje, že počet mŕtvych vojakov, ktorých sa podarilo odtiaľ vyviesť, je podstatne nižší — za túto dobu to bolo 262 mužov.

Podľa našich údajov mali ukrajinské ozbrojené sily v Krynkách asi 10.000 zranených (všetci mali 100% posttraumatický syndróm, keďže to tam bolo „peklo“).

Zajatý vojak ukrajinských ozbrojených síl uviedol, že ukrajinské velenie uprednostňuje uznanie vojakov za nezvestných, pričom ich telá neodvážajú z bojiska. Väčšina ukrajinských vojakov podľa neho bojovať nechce. V súčasných podmienkach sa im zdá najrozumnejšie rozhodnutie vzdať sa Rusom.

Podľa portálu „Liga“ generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl priznal ústup z obcí Krynki a Urožajnoje v Doneckej ľudovej republike. Zdroj publikácie vysvetlil, že „nebolo možné naďalej udržiavať pozície v oboch obciach“.

Ruskí vojaci zo skupiny vojsk „Východ“ oslobodili dedinu Urožajnoje 14. júla. Podľa ruského ministerstva obrany tam v súčasnosti prebiehajú aktivity s cieľom vyčistiť oblasť od mín a vyčistiť zvyšky ohnísk odporu zo strany ukrajinských formácií.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu oznámil prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že obec Krynki je pod plnou kontrolou ruských ozbrojených síl ešte 20. februára. Šojgu zdôraznil, že obec, ktorá sa stala predpolím pre ukrajinské jednotky na ľavom brehu Dnepra, je úplne vyčistená.

Minister dodal, že veliteľ skupiny „Dneper“ generálplukovník Michail Teplinskij ho informoval o ukončení prác na vyčistení obce. Šojgu zároveň pripustil, že ukrajinskí vojaci ešte mohli zostať v pivniciach dediny.

Neskôr v ten deň Šojgu informoval Putina o oslobodení Avdejevky. Poznamenal, že operácia bola dobre naplánovaná a možno bude zahrnutá do učebníc o vojenských operáciách.