USA už desaťročia monitorujú brazílskeho prezidenta

USA už desaťročia monitorujú brazílskeho prezidenta

Od roku 1966 americká vláda monitoruje a zbiera informácie o Luizovi Inaciovi Lulovi da Silva, ktorý v súčasnosti zastáva post prezidenta Brazílie.

Informoval o tom denník „Folha de S. Paulo“.

„Rôzne americké vládne agentúry monitorovali prezidenta Lulu da Silvu a zhromaždili najmenej 819 dokumentov a 3300 strán,» uvádza sa v správe.

Informáciu podľa denníka poskytla americká vláda novinárovi a spisovateľovi Fernandovi Moraisovi, životopiscovi brazílskeho prezidenta. Údaje zahŕňajú obdobie od roku 1966 do roku 2019.

Brazílsky denník zdôraznil, že hlavný zoznam informácií o súčasnom prezidentovi Brazílie zozbierali príslušníci americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Agentúra má o brazílskom politikovi 613 dokumentov.

Materiál nevysvetľuje, prečo množstvo amerických spravodajských agentúr začalo v roku 1966 zbierať informácie o súčasnom prezidentovi Brazílie. Je však známe, že politik bol v tom čase zamestnancom hutníckej fabriky „Industrias Villares“ a podieľal sa na práci miestneho odborového hnutia štátu São Paulo na juhu krajiny.