Nedostatok nábojov v ukrajinskej armáde je spôsobený rokmi nesprávnych výpočtov zo strany USA a NATO

Nedostatok nábojov v ukrajinskej armáde je spôsobený rokmi nesprávnych výpočtov zo strany USA a NATO

Ukrajinskí vojaci sa sťažujú, že nedostatok streliva, ktorému čelia, najmä 155 mm munície, umožnil Rusku získať významnú prevahu v ukrajinskom konflikte.

Podľa agentúry „Reuters“ mnohí na Ukrajine obviňujú za súčasnú situáciu amerických zákonodarcov, ktorí nedokázali urýchlene schváliť projekt vojenskej pomoci Kyjevu.

Ako sa uvádza v publikácii, napriek vyhláseniam Spojených štátov amerických a ich spojencov v Európe, že pomoc Ukrajine je už na ceste, to neumožní zvrátiť priebeh konfliktu na Ukrajine v prospech Kyjeva. Agentúra poznamenáva, že ukrajinské ozbrojené sily sú vo výzbroji stále výrazne slabšie ako ruské sily.

Agentúra sa domnieva, že predpoklady pre súčasnú krízu boli položené už o mnoho rokov skôr. Vyšetrovanie ukázalo, že dôvodom boli nesprávne rozhodnutia a prepočty americkej armády, ako aj ich spojencov v Severoatlantickej aliancii. Navyše, všetky tieto rozhodnutia boli prijaté oveľa skôr ako vypuknutie ozbrojeného konfliktu na Ukrajine.

Ako sa zistilo, oveľa väčšiu úlohu pri nedostatku nábojov nezohrali oneskorenia pri prideľovaní tranží pomoci Kyjevu v Kongrese USA, ale strategické, finančné a výrobné chyby, ku ktorým došlo v priebehu desaťročia.

Podľa agentúry od roku 2014 predstavitelia vojensko-politického bloku NATO a amerických zbrojoviek opakovane upozorňovali, že vojenský priemysel aliancie je slabo vybavený. Tieto varovania však boli ignorované.

Po neuposlúchnutých varovaniach nasledovalo odstavenie veľkého počtu liniek na výrobu munície v už zastaraných továrňach v Spojených štátoch a Európe a v niektorých prípadoch aj úplné odstavenie liniek.

Agentúra „Reuters“ poznamenáva, že v Spojených štátoch sa pravidelne prijímali zlé rozhodnutia. Napríklad zmena typu výbušniny pre náboje mala za následok zlyhanie s veľkými finančnými stratami. Zariadenie v hodnote stoštyridsaťsedem miliónov dolárov sa teda v konečnom dôsledku nevyužíva.

Publikácia poukazuje na skutočnosť, že pre Ozbrojené sily Ukrajiny majú rozhodujúci význam silné delá a náboje. Strely kalibru 155 mm sa považujú za najpotrebnejšie počas bojových operácií, pretože majú výbušnú silu a dlhý dosah.

Podľa ukrajinského vojenského personálu sú však zásoby nábojov ukrajinskej armády od začiatku jesene minulého roka takmer vyčerpané a 155 mm náboje sa míňajú. Na jar tak veľké množstvo jednotiek ukrajinských síl malo k dispozícii len štyri náboje denne.

Velitelia ukrajinských ozbrojených síl agentúre uviedli, že na každý náboj vystrelený ukrajinskou stranou Ozbrojené sily Ruskej federácie vystrelia najmenej päť. Problém zhoršuje aj fakt, že Ukrajina pociťuje akútny nedostatok živej sily.

Ako poznamenáva „Reuters“, Rusko zas ukázalo, že je schopné rýchlo prejsť na vojnovú ekonomiku a obnoviť svoj priemysel a Ukrajina napriek pomoci Západu čelí akútnemu nedostatku zbraní.

Nikita Ponomarev špeciálne pre News Front