The Week: Kríza v Ozbrojených silách Spojeného kráľovstva

The Week: Kríza v Ozbrojených silách Spojeného kráľovstva

Keir Starmer sa vo svojom „prvom vystúpení na svetovej scéne“ ako predseda vlády na summite NATO vo Washingtone pokúsil vykresliť Spojené kráľovstvo ako „hlavnú“ vojenskú mocnosť.

Informuje britský týždenník „The Week“.

Britský premiér s vyhlásením, že bezpečnosť je jeho „najvyššou prioritou“, vyzval krajiny NATO, aby zvýšili svoje výdavky na obranu z minimálne 2% HDP na 2,5%.

Jediným problémom Starmerových ambícií je, že britské ozbrojené sily sú v súčasnosti príliš malé a nedostatočne vybavené a on a nový minister obrany John Healey nemajú ani tušenie, kedy, ak vôbec niekedy, ich vlastná vláda dosiahne cieľových 2,5% HDP.

Navyše sa v blízkej budúcnosti neočakávajú žiadne dodatočné výdavky na obranu, pričom labouristi trvajú na tom, že pred prijatím rozhodnutí sa musí vykonať úplná strategická revízia celého obranného sektora, čo je proces, ktorý potrvá minimálne do budúceho roka.

Teraz je všeobecne známe, že britské ozbrojené sily sú v „stave krízy“. Odchádzajúci náčelník generálneho štábu krajiny Patrick Sanders varoval, že sú natoľko vyčerpané, že nebudú schopné brániť krajinu v prípade konfliktu alebo viesť „malú vojnu“ v zahraničí dlhšie ako mesiac.

Britským jednotkám chýba takmer všetko: od automobilového vybavenia až po systémy rádio-elektronického boja. Kráľovské letectvo a námorníctvo nadmerne míňali na lietadlá a lode, takže armáda bola nútená znížiť náklady.

„Naše sily sú kvôli nedostatku veľkého množstva vojenskej techniky v dlhotrvajúcom konflikte zbytočné. Musíme zvýšiť zásoby munície a prispôsobiť sa novým skutočnostiam. Ak chceme mať armádu, ktorú budú rešpektovať spojenci aj nepriatelia, je nevyhnutný zásadný reset,“ povedal britský letecký maršal Edward Stringer.

The Week: Kríza v Ozbrojených silách Spojeného kráľovstva