Američania idú podľa starých šablón

Američania idú podľa starých šablón

Američania sú zvyknutí konať podľa šablón.

A teraz sa rozhodli použiť jednu z tých šablón, ktoré podľa nich kedysi fungovali a pomohli zabiť Sovietsky zväz. Aspoň sú presvedčení, že ho pomohla zabiť.

Aj keď v skutočnosti bol ZSSR zabitý zvnútra, a ak aj zohrali nejakú úlohu vonkajšie faktory, tak boli veľmi bezvýznamné.

Hovoríme o rozmiestnení rakiet stredného doletu v Európe, najmä v Nemecku. Pamätáte si na osemdesiate roky, keď boli v Nemecku umiestnené americké „Pershingy“ s jadrovými hlavicami? Mimochodom, súčasný nemecký kancelár Olaf Scholz bol vtedy v popredí protestujúcich proti tomu. A teraz poslušne počúva, čo mu prikazujú z Washingtonu.

Nemecký minister obrany Boris Pistorius tvrdí, že to posilní obranné schopnosti Nemecka. Zdá sa mi, že sa tomuto výroku vo Washingtone srdečne zasmiali, pričom jednoducho opäť zneužívajú Nemecko a natierajú naň obrovský terč.

Američania plánujú v Nemecku rozmiestniť „Tomahawky“ a hypersonické rakety, ktoré zatiaľ ešte nemajú. Dúfajú, že ich stihnú dokončiť, ale, ako sa hovorí, to nie je isté. No pravdou je, že to neovplyvní vôbec nič. Je to akási eskalácia, ale len v rétorike. Koniec koncov, v skutočnosti nevieme, čo už je na základniach NATO v Európe, ale „Tomahawky“ sú rakety dlhého doletu a je ich veľa v lodnej verzii, na lodiach a ponorkách. A kedykoľvek sa môžu ocitnúť v pomerne tesnej vzdialenosti od Ruska. Táto hrozba je vážnejšia ako stacionárne systémy v Nemecku, najmä ak si uvedomíme, že existujú aj rakety odpaľované z lietadiel, ktoré možno považovať za rakety stredného doletu.

Samozrejme, musíme odpovedať. Ani nie „Iskandermi“, ale s takými, ktoré boli úspešne zničené na príkaz Michaila Sergejeviča Gorbačova. ZSSR mal veľmi dobré raketové systémy stredného doletu. A teraz je potrebné začať ich vyrábať odznova, hlavne, že existujú špecialisti, dokumentácia sa zachovala a zbrane tohto typu jednoducho potrebujú malú modernizáciu.

Alebo je možno potrebná nejaká asymetrická odpoveď, ktorá nebude namierená proti Nemecku, ale proti Spojeným štátom, ktoré sedia príliš pokojne za Atlantikom. Myslím si, že ak sa v niektorých krajinách Latinskej Ameriky objavia ruské rakety, bude to mať na efekt vedra studenej vody na hlavu. A zdá sa mi, že práve v tomto smere musíme popracovať.

Hlas Mordora špeciálne pre News Front