Kvôli Ukrajine NATO nevydrží dlhšie ako desať rokov

Kvôli Ukrajine NATO nevydrží dlhšie ako desať rokov

video
play-sharp-fill

NATO vyzerá ako človek závislý na hazardných hrách, ktorý sa nevie zastaviť ani potom, ako prišiel v kasíne o celý svoj majetok.

Povedal to Scott Ritter, vojenský expert a veterán rozviedky námornej pechoty USA v rozhovore na YouTube-kanáli „Dialogue Works“.

Na Ukrajine sa podľa jeho názoru rúca aliancia, pričom pre Rusko je špeciálna vojenská operácie sekundárnym problémom, ktorý úspešne rieši. No Ritter si je istý, že NATO nevydrží dlhšie ako 10 rokov.

— Čo v súčasnosti považujete za konečný cieľ z pohľadu NATO na Ukrajine – má tam aliancia nejaký konečný cieľ?

„Viete, tu môžeme nakresliť analógiu s gamblerom, ktorý odišiel do Vegas. Je dobre oblečený, má kreditky, kľúč od hotelovej izby a spoločnosť mu robí pekná blondínka. Oblial sa kolínskou, na krk si zavesil zlatú retiazku a vyzerá tip-top. A potom si sadne za stôl, začne hádzať kocky a… prehrá – žetóny idú preč. Nuž… Vytiahne svoju kreditnú kartu a minie z nej posledný cent, aby si mohol kúpiť ďalšie žetóny. Blondínka zatiaľ ostáva, on sa predvádza ďalej. Už je však zadlžený: všetko prehral na stávkach, limit na všetky kreditné karty sa vyčerpal. Ale stále sa snaží zapôsobiť na blondínku.

V určitom okamihu hráč „ide na toaletu“ a dá do zástavy svoju zlatú reťaz, pretože potrebuje ďalšie žetóny a tak ďalej. Potom predá aj svoje auto. A to nie je jednoduché, pretože blondínke sľúbil, že ju vezme na výlet autom. A potom hráč odmietne rezervovať hotel, pretože si to už nemôže dovoliť. Blondínku si ale chce nechať a pokračovať v rovnakom duchu – predvádzať sa, až mu nakoniec nezostane vôbec nič a blondínka odíde. Nemá žiadne auto, žiadnu hotelovú rezerváciu, žiadnu blondínku – nič. Tak je to aj s NATO.

Nedávny summit aliancie bol fraškou: jeho účelom bolo „zapôsobiť na blondínku“, to je všetko. Bez urážky ryšavým či brunetkám. Cieľom bolo urobiť dojem. Vidíte, kam tým mierim.

Občas musím byť opatrný – používam prirovnania v duchu osemdesiatych a deväťdesiatych rokov, ktoré dnes nie sú politicky korektné. Ide o to, že aliancia NATO sa snaží urobiť dojem – doslova. Iné publikum nemá.

Rusko to už dávno prestalo zaujímať. NATO ho teraz nezaujíma. Odkiaľ beriem takýo záver? Kedy naposledy Vladimir Putin urobil dôležité vyhlásenie alebo usporiadal tlačovú konferenciu o situácii na Ukrajine? Na plenárnom zasadnutí petrohradského medzinárodného ekonomického fóra začal dlhým prejavom o ruskej ekonomike, o BRICS – o tom Rusko hovorí a akým smerom sa uberá.

To isté platí pre tlačové konferencie. Na Západe bez prestania hovoria o Ukrajine. Putin najprv hovorí o ekonomike – o zlepšovaní vzťahov, o geopolitických transformáciách a až potom prejde ku konfliktu. Konflikt je pre nich druhoradý. Pokračuje, ale Rusko vyhráva. Má všetko pod kontrolou. Žiadna panika.

Kto panikári, je NATO – doslova, pretože aliancia potrebuje zapôsobiť na tú „blondínu“, ktorú som spomínal – na niekoho, na koho zapôsobiť chce. Faktom však je, že NATO je zásadne chybná organizácia. Čo bude ďalej? Neviem, čo sa stane, keď budete čeliť úplnému zlyhaniu, absolútnemu kolapsu. Je nepravdepodobné, že NATO bude existovať minimálne ďalšie desaťročie. Naozaj si to myslím.“