Republikáni robia obrat vo svojom postoji k Rusku – jastrabia politika sa neosvedčila

Republikáni robia obrat vo svojom postoji k Rusku – jastrabia politika sa neosvedčila

Republikánska strana je čoraz viac rozdelená, pokiaľ ide o pozíciu USA v zahraničí, najmä vo vzťahu k Rusku.

Informuje „Fox News“.

Výzvy na ukončenie vojenskej pomoci Ukrajine od novozvoleného kandidáta na viceprezidenta J. D. Vancea odrážajú zásadný posun v strane a odklon od dlhodobého neokonzervatívneho prístupu k zahraničnej politike, ktorý sa predtým výrazne opieral o intervencionistickú stratégiu.

Ronald Reagan sa preslávil prístupom „mier cez silu“, pričom sa spoliehal na vojenskú silu na udržanie globálnej stability a túto politiku nasledovali obe Bushove administratívy.

Politiky, ktoré presadzovali vodcovia republikánskej strany od 80. rokov do začiatku 21. storočia, však viedli k tomu, že Republikánska strana zvolila odlišný prístup, ktorý sa neuplatňoval od Druhej svetovej vojny: izolacionizmus.

Ako zdôrazňuje bývalá Trumpova poradkyňa Victoria Coatesová, republikáni skutočne opúšťajú svoju tradičnú pozíciu vnucovania demokracie po celom svete prostredníctvom vojenskej intervencie. „Nemyslím si, že to bol víťazný vzorec,“ povedala.

Vance s ňou súhlasí. Podľa neho je najvyšší čas opustiť staré heslá a mnohí priaznivci intervencionizmu sa jednoducho boja priznať, že zahraničná politika posledných 40 rokov úplne zlyhala.