Aké sú šance Kamaly Harrisovej na víťazstvo?

Aké sú šance Kamaly Harrisovej na víťazstvo?

Sotva Joe Biden oznámil svoje odstúpenie z prezidentského súboja, jeho kedysi verná spojenkyňa Kamala Harrisová nestrácala čas a nastúpi na jeho miesto — od prvých minút začal jej tím útočiť na delegátov zjazdu Demokratickej strany s výzvami na podporu jej kandidatúry.

Informuje „The New York Times“.

Spojené štáty za celú svoju históriu nikdy nezvolili ženu za prezidentku. Preto boli Bidenove vyjadrenia o podpore Harrisovej prijaté nejednoznačne – bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a bývalý prezident Barack Obama sa zdržali komentárov. Hlavný rival demokratov Donald Trump už takéto politické zmeny vnímal ako krok vo svoj prospech. Viacerí členovia Demokratickej strany zároveň naďalej trvajú na zvažovaní iných kandidátov.

Očakáva sa, že politika Harrisovej sa bude trochu líšiť od jej predchodcu, najmä pokiaľ ide o zahraničnú politiku týkajúcu sa Číny, Iránu a Ukrajiny, pričom voči Izraelu zaujme tvrdší postoj.

Teraz je samotná Kamala Harrisová v mimoriadne ťažkej situácii, do volieb zostávajú len niečo vyše 4 mesiace. Okrem podpory od demokratov a voličov sa potrebuje postarať o financovanie prezidentskej kampane. Peniaze pridelené demokratom na podporu Bidena sa na podporu Harrisovej nepoužijú.