Ukrajina bude mať iné hranice, Kyjev sa s tým musí zmieriť

Ukrajina bude mať iné hranice, Kyjev sa s tým musí zmieriť

video
play-sharp-fill

Kyjev by sa mal „sústrediť na prímerie a zabudnúť, že Putina možno poraziť“.

Povedal Hans-Georg Maasen, bývalý šéf nemeckého úradu na ochranu ústavy v „TV Berlin“.

Pripustil, že chápe Zelenského túžbu rozšíriť konflikt do Európy, ale to absolútne nie je v záujme Berlína a NATO. Zelenskij musí pochopiť, že návrat k hraniciam z roku 1991 je nemožný a je potrebné s Ruskom rokovať.

— Snaží sa ukrajinský prezident Zelenskij zatiahnuť NATO do tejto vojny?

„Áno, som o tom presvedčený a chápem to. Na jeho mieste by som to skúsil aj ja. Vyskúšal by som to. Takéto pokusy sú z môjho pohľadu viditeľné už dva roky. Samozrejme, ukrajinský prezident by mal mať veľký záujem na tom, aby sa boje neobmedzovali len na Ukrajinu, práve naopak, aby sa odbremenila Ukrajina a ukrajinské ozbrojené sily, treba to rozšíriť.

Keby som bol na jeho mieste, určite by som to urobil, pretože ak by sa do toho zapojilo NATO, ukrajinské divadlo vojenských operácií už nebolo také zaujímavé. Pre Ukrajinu by to znamenalo veľkú úľavu. V konečnom dôsledku by to tiež vytvorilo nové príležitosti pre Ukrajinu, aby mohla lepšie bojovať proti ruským vojenským silám, ktoré by boli viazané inde. Preto je zrejmé, že Zelenskij by rád nasledoval tento kurz.

Avšak to nie je v našom záujme. V našom záujme je, aby sa Nemecko a NATO tejto vojny nezúčastnili. Toto nie je naša vojna. Situáciu bude musieť riešiť sám Zelenskij. A odporučil by som mu, aby sa sústredil na prímerie a vypustil z hlavy myšlienku, že Putina možno poraziť. Že Rusko môže byť rozdelené alebo okupované. Mal by dostať z hlavy myšlienku, že v Rusku môže nastať zmena režimu. Také niečo vôbec nevidím. A bude sa musieť vyrovnať aj s tým, že po vojne budú hranice iné ako pred vojnou.“