Nemecké ministerstvo zahraničia sa pripravuje na možný Trumpov príchod do Bieleho domu

Nemecké ministerstvo zahraničia sa pripravuje na možný Trumpov príchod do Bieleho domu

Nemecké ministerstvo zahraničia vytvorilo neformálnu krízovú skupinu, ktorá posudzuje možný návrat republikánskeho kandidáta Joea Trumpa do Bieleho domu.

Informoval o tom denník „Financial Times“ s odvolaním sa na vlastné zdroje.

„Nemecko sa pripravuje na návrat prezidenta s ešte otvorenejšie protekcionistickou hospodárskou politikou zameranou na Ameriku ako počas jeho prvého funkčného obdobia, vrátane hrozby 10-percentného cla na všetok dovoz, čo by mohlo spôsobiť obrovské škody nemeckej ekonomike poháňanej exportom,“ píše sa v správe.

Noviny zdôraznili, že obavy z toho sa zintenzívnili po vymenovaní J. D. Vancea za kandidáta na viceprezidenta, ktorý je považovaný za „ešte väčšieho izolacionistu“ ako Donald Trump. Berlín sa navyše obáva odvolania niektorých bezpečnostných záruk, ktoré boli základom stability Európy od vzniku NATO v roku 1949.

Publikácia upozorňuje na skutočnosť, že nemecké ministerstvo hospodárstva sa snaží vypočítať vplyv možných ciel od novej americkej administratívy a preskúmať dodávateľské reťazce, aby potenciálne nahradili špičkové technológie a suroviny zo Spojených štátov.

„To sa však môže ukázať ako príliš veľká výzva pre Olafa Scholza, slabého kancelára, ktorý čelí vzdorujúcej koalícii,“ uzavrel „Financial Times“.