Čoraz viac ľudí na Západe sa pýta, či sa svet nachádza pred vzostupom nového Cézara –

Čoraz viac ľudí na Západe sa pýta, či sa svet nachádza pred vzostupom nového Cézara –


Matej Gavlák

24. júla 2024  


Politika
 

Mohol by sa napríklad Donald Trump stať napokon akýmsi novým Cézarom – mužom, ktorý pochová liberálnu demokraciu, aby zachránil národ? Alebo sa o to pokúsi niekto iný? Toto sú otázky, ktoré si dnes na Západe kladie čoraz viac ľudí.

Ilustračný obrázok, zdroj: snímka obrazovky / youtube Monsieur Z

Rímsky konglomerát

Keď si do internetového vyhľadávača Google, či na platforme YouTube dáme vyhľadať slovné spojenie „New american Caesar?“, vyskočí nám hneď séria článkov a videí, ktoré porovnávajú súčasnú situáciu Ameriky (a západnej civilizácie vo všeobecnosti) so situáciou v Rímskej republike pred jej kolapsom a vzostupom G. I. Caesara.

Napríklad Steafan Fox z Írska, ktorý má youtubový kanál s názvom Uberboyo, vysvetľuje túto paralelu zaujímavým spôsobom. Vo svojom videu s názvom „Uvidíme už čoskoro vzostup nového Cézara?“ si všíma, že v neskorej Rímskej republike držala všetku moc vo svojich rukách „politická strana“ Optimates, čo boli vo svojej podstate miliardári aristokratického pôvodu.

Pre týchto optimátov bola manuálna práca neprípustná – buď viedli armády, alebo politikárčili všetkými možnými spôsobmi. Inak povedané, ich celodennou náplňou bolo uvažovať nad tým, ako získať ešte väčšiu moc a ako ešte viac zbohatnúť. Takto sa teda optimáti stali akýmsi supermocným a superbohatým „gangom“, ktorý zdieral bežných ľudí rôznymi rafinovanými spôsobmi.

Napríklad prílevom lacnej pracovnej sily z dobytých území. „Migranti“ za pomoci vládnucej triedy zaberali farmy bežných Rimanov – optimáti týmto spôsobom znižovali cenu odvedenej práce na minimum a… neúmerne bohatli. Bežní Rimania – mnohí z nich veteráni z mnohopočetných vojen – sa následne museli sťahovať do preľudnených mestských štvrtí, kde živorili.

Inou obľúbenou metódou optimátov bolo požičiavanie peňazí takto schudobneným bežným Rimanom za absolútne úžernícky úrok. „Brutus, muž, ktorý zabil Caesara, zvykol dávať pôžičky očakávajúc návrat 4-násobku toho, čo požičal,“ ozrejmuje Fox vo svojom videu.

Neskorá Rímska ríša bola teda konglomerátom vládnucej triedy – miliardárov a úžerníkov, potom schudobnených a zadĺžených bežných Rimanov, a otrokov, ktorých si vládna trieda navozila, aby na nich neúmerne bohatla.

Nespokojnosť väčšiny obyvateľstva bola tak masívna, že skôr či neskôr sa tento stroj musel niekde zaseknúť a doslova explodovať na všetky strany. A vtedy sa na scéne politiky zjavil muž menom Gaius Iulius Caesar, ktorý bol taktiež aristokratického pôvodu a ktorý sa napriek zvyklostiam postavil (z toho či onoho dôvodu) na stranu bežného ľudu – a republike vyhlásil vojnu.

Nepripomína vám to súčasnú situáciu?“ pýta sa youtuber vo svojom videu.

Trump a Caesar

Nie sú to len jednotlivci, kto sa nazdáva, že sa Západ nachádza pred prerodom z demokracií na doživotnú vládu jedného silného muža. V Británii sa živo diskutuje o dokumentárnom filme z dielne BBC z novembra 2023, ktorý mapuje vzostup Iulia Caesara. Denník The Scotsman napríklad uvádza:

Dokument BBC „Iulius Caesar: Vzostup diktátora“ je možno o dávnej histórii, ale podobnosti so súčasným svetom nemožno prehliadnuť. Caesar bol populista, údajný muž ľudu, ktorý okradol Rimanov o ich moc, aby si ju privlastnil. A hoci bol napokon zavraždený, republiky už viac nebolo.“

Tento naratív, že minulosť rímskej demokracie môže byť budúcnosťou dnešných západných demokracií, pritom opatrne podsúva už samotná BBC v dokumente. Samozrejme, podľa tvorcov by išlo o tú najhoršiu katastrofu, aká by sa mohla Európe a Amerike stať.

Myšlienka, žeby sa Donald Trump mohol stať „novým americkým Cézarom“ však máta niektoré západné médiá už dlhšie. V roku 2020 vyšiel na portáli Politico článok s názvom „Amerika hrozivo kráča po stopách pádu Ríma. Obráti sa skôr, ako bude neskoro?“ autor Tim Elliott nazval Iulia Caesara „Donaldom Trumpom svojej doby“, ktorý „sľuboval, že Rímu vráti pomyselnú antickú slávu, ale namiesto toho si postavil trón, buldozérom zničil demokratické normy, ignoroval kontrolu svojej moci a zničil politickú diskusiu“. Autor vo svojom článku „varoval“:

Rimania si v roku 59 pred Kr. neuvedomovali, že žijú v období, ktoré je dnes známe ako „neskorá rímska republika“. To isté bude platiť aj pre obdobie, ktoré budú historici v budúcnosti označovať ako „neskorú americkú republiku“. Ak chceme tomuto obdobiu zabrániť, musíme sa poučiť z minulosti.

Celá antikampaň Demokratickej strany a progresívcov všeobecne je postavená na myšlienke, že Donald Trump len čaká na to, aby uchopil moc a urobil zo seba akéhosi „autokrata“ a v krajine zaviedol „teokraciu“ – „prokresťanskú diktatúru“.

Otázkou je, či by naozaj mohol mať Trump takúto ambíciu (zrejme nie) a či by to vôbec bolo možné (taktiež zrejme nie). Treba tiež dodať, že pre progresívcov všetkých krajín je „kresťanskou diktatúrou“ už len to, keď chce nejaký politik obmedziť potraty, či nadpráva homosexuálov.

Avšak pád Ameriky do anarchie môže byť v tejto chvíli už nezadržateľný – a to prináša otázku číslo 2: Môžeme očakávať vzostup nejakého úplne neznámeho muža, vrcholovou politikou nedotknutého, ktorý by sa stal oným „novým americkým Cézarom“?

Rímske občianske vojny

Rudyard Lynch má youtubový kanál s názvom WhatIfAltist, na ktorom sa okrem iného zaoberá aj pokusom predpovedať budúcnosť na základe súčasných trendov. Aj Lynch je presvedčený, že pri prerode Ameriky z demokracie na teokraciu môže práve Donald Trump zohrať istú úlohu. Nebude to však úloha Cézara.

Vo svojom videu „Amerika je novým Rímom“, ktoré bolo uverejnené zhruba pred rokom, Lynch argumentuje, že Trump sa podobá skôr na bratov Gracchiovcov. Gracchiovci pochádzali z ultrabohatej dynastie, no už sa viac nemohli pozerať na ožobračovanie svojich spoluobčanov a tak sa začali venovať pozemkovej reforme, ktorá by bežným Rimanom zaručovala isté práva ohľadom vlastníctva pôdy.

Čím boli bratia u bežných más populárnejší, tým viac ich nenávidela vládnuca trieda, ktorá sa ich nakoniec rozhodla zavraždiť. Ich vraždou však len spustili obdobie občianskych vojen, ktoré na vrchol napokon vyniesli práve G. Iulia Caesara. Ako už vieme, aj na Donalda Trumpa bol spáchaný atentát, aj keď, našťastie, neúspešný. Podľa viacerých komentátorov stála Amerika v tom okamihu len milimetre od občianskej vojny…

Lynch si všíma, že v období po vražde bratov Gracchiovcov sa na čele Ríma vystriedalo viacero generálov a vysokých vojenských funkcionárov, takže si myslí, že aj v Amerike môže povstať „nový Cézar“ práve z tejto skupiny ľudí. Koniec koncov, aj Iulius Caesar bol viac vojenskou osobnosťou ako politickým rétorom.

Môže teda dôjsť k náhlemu pádu demokracií a vzostupu nových impérií na ich ruinách? Môže. Len nedávno aj youtubový kaná Portál Christianitas.sk publikoval najnovšiu časť programu 313 AD, kde som argumentoval, že podľa katolíckych proroctiev skutočne povstane akýsi nový záchranca sveta: nebude to však nový pohanský Cézar, ale nový kresťanský Konštantín Veľký.

Video si môžete pozrieť na tomto odkaze:

video
play-sharp-fill

PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 €
10 €
20 €
50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)