Progresívny katolícky portál v USA chváli „multináboženskú identitu“ Kamaly Harrisovej a teší sa na jej zvolenie –

Progresívny katolícky portál v USA chváli „multináboženskú identitu“ Kamaly Harrisovej a teší sa na jej zvolenie –

24. júla 2024  


Krátke správy

Noviny vychádzajúce dvakrát do týždňa a dnes už aj internetový portál National Catholic Reporter, boli založené v roku 1964 s jednoznačným úmyslom podporiť progresívne trendy v Cirkvi po II. vatikánskom koncile a stať sa náhradou za konzervatívnejší National Catholic Register, ktorý vychádza od roku 1927. Svoje progresívne úlohy plní na jednotku a v súčasnej dobe sa prepracoval až k obhajobe ženských diakoniek, homosexuálnych párov i multináboženského dialógu a sprevádzania.

Kamala Harrisová
zdroj: wikimedia commons

Ohľadom posledného zmieneného trendu, ktorý sa v konečnom dôsledku javí byť len skrytou formou synkretizmu, sa rozpísal portál pomocou progresívne nabrúseného pera reportérky Yonat Shimronovej. Tá je dlhodobo exponovaná v prvej línii boja za pokrok v katolíckej Cirkvi a niektoré názvy jej článkov dosvedčujú, že je náležite „prebudená“: Ibrahim X. Kendi a Nic Stone hovoria so stredoškolákmi o antirasizme, LGBTQ študenti zápasia s napätím na kresťanských univerzitách, Doug Emhoff hostí okrúhly stôl o antisemitizme, Rabín sa venoval židovsko-katolíckym vzťahom a teraz ho pápež pasuje za rytiera, Bola prvou diakonkou v Cirkvi a katolícke ženy chcú späť jej príklad;

https://www.ncronline.org/news/kamala-harris-multi-religious-identity-map-future

Shimronová s pravým liberálnym čuchom, len čo Joe Biden, stratený a zmätený v preklade aj v živote, hodil vidly do sena (alebo skôr ho donútili ich tam hodiť) uchopila podobne ako všetky liberálne médiá žurnalistickú kovadlinu a kuje na nej Bidenovu viceprezidentku Kamalu Harrisovú, teraz už kandidátku na prezidenta/tku za horúca. Sledujete, ako sa nám odrazu v priebehu pár dní vytratili z progresívnych médií minulotýždňové konštatovania o fatálnej nepopulárnosti Kamaly Harrisovej v radoch samotných Demokratov? Odrazu je podľa agentúry Reuters nesmierne populárna a noviny ako Denník N a SME s radosťou pagagájujú tieto informácie. Ale určite to nie je riadené, to by boli konšpirácie.

Ale späť k Shirmonovej a jej novému idolu Kamale Harrisovej. Tú samozrejme neobdivuje kvôli jej katolicizmu, ako Joea Bidena, ktorý bol so slávou prezentovaný v pokrokových cirkevných médiách ako druhý americký prezident katolík, ale kvôli niečomu úplne inému. A síce – kvôli jej multináboženskej identite. Pohľad Shirmonovej sa tak pre nás stáva okienkom do zmýšľania progresívnych katolíkov, ktorí už majú evidentne radosti očakávania a nádeje veľmi vzdialené od našich.

Podľa Shirmonovej je Kamala Harrisová „znamením budúcnosti“. Nielen preto, žeby bola prvou černoškou-ženou v úrade prezidenta, ale aj preto, žeby bola prvou juhoázijčankou. Nejde však len o jej multietnickosť, ale predovšetkým o jej multináboženskosť. Tá je „teraz ešte reprezentatívnejšia pre americký multináboženský mejkap“.

Je to skrátka ideálna prezidentka, pretože je natoľko pestrá, že podľa slniečkárskej logiky dokáže najlepšie zastupovať rôznorodú spoločnosť. NCR si pochvaľuje:

Jej matka Shyamala Gopalan, rodáčka z Chennai v Indii z nej vychovala hinduistku, ale často ju ako dievča spolu so sestrou May brávala jej susedka Regina Sheltonová aj do kostola na 23. avenue v Oaklande. Ako dospelá sa Harrisová pripojila k Baptistickej cirkvi v San Franciscu, ktorú viedol reverend Amos Brown.

Tu však táto pestrá náboženská zmes nekončí, pretože čoskoro malo dôjsť k jej obohateniu:

Medzitým muž, ktorý sa mal stať Harrisovej manželom, losangeleský právnik Douglas Emhoff, vyrastal v New Jersey a navštevoval reformovanú synagógu.

Tu už NCR nedokáže utajiť svoju radosť a nadšene píše:

Harrisovej vierovyznanie sa často prejavilo počas jej posledných štyroch rokov v úrade, keď viceprezidentský pár zahájil tradíciu zapaľovania chanukových svietnikov vo svojom sídle, ako aj oslavy Diwali, hinduistického festivalu svetiel.

A radosť katolíckeho portálu z multináboženského synkretizmu pokračuje:

Každý minulý americký prezident sa označil za kresťana a to sa nezmení, ak bude Harrisová v novembri zvolená. Ale keď bude kandidovať na prezidentku, jej náboženská biografia bude nielen tvoriť históriu, ale prepojí ju so všetkými Američanmi praktizujúcimi vieru a stretávajúcimi sa s ňou.

Podľa Anthei Butlerovej, profesorky náboženstva na Pensylvánskej univerzite Kamala „predstavuje veľa z náboženského príbehu Američanov, pretože faktom je, že v Amerike už nikto nevyrastá v priamej línii s jedným náboženstvom“.

Len málo mladších Američanov,“ povedala Butlerová, „má iba jednu náboženskú líniu, ktorú nesú od svojich rodičov. Američania si čoraz viac vyberajú inú náboženskú identitu a môžu opäť zmeniť kurz, keď sa zosobášia, komunikujú s partnerom inej viery a podporujú ho. Emhoffova vlastná dcéra Ella, jedno z dvoch detí z jeho predchádzajúceho manželstva, dala jasne najavo, že nechce byť judaistkou, v súlade s uprednostňovaním toho, aby si deti zvolili samé svoju vlastnú náboženskú a duchovnú cestu.

Táto multináboženská časť americkej náboženskej scény rastie. Podľa prieskumu Pew Research z roku 2015 majú takmer 4 z 10 Američanov (39 %), ktorí sa zosobášili od roku 2010, manželského partnera, ktorý je v inej náboženskej skupine. A to je zrejme podľa NCR skvelé. V každom prípade aspoň vieme, aký svet budúcnosti si progresívni katolíci predstavujú a chcú sa v ňom aktívne udomácniť.

Avšak všetko má svoje hranice, aj multináboženská tolerancia a bratstvo. Keď sa mal stať členom Najvyššieho súdu v USA konzervatívny katolík a člen Kolumbových rytierov, tak Kamala Harrisová ešte ako senátorka radikálne vystupovala proti jeho nominácii a jeho náboženskú príslušnosť, konzervatívne zameranie a členstvo medzi Kolumbovými rytiermi uvádzala ako prekážku. Nakoniec sa jej podarilo zastaviť jeho kandidatúru.

Skrátka nie je náboženstvo ako náboženstvo. To vedia aj na katolíckom portáli National Catholic Reporter.

BM

Zdroj: National Catholic Reporter (ncronline.org), titulný ilustračný obrázok, zdroj – wikimedia commons

PODPORTE PORTÁL CHRISTIANITAS

Váš príspevok je životne dôležitý pre udržanie a ďalší rozvoj portálu.
Prosíme Vás, podporte nás sumou:

5 €
10 €
20 €
50 €

Bráňme spolu vieru, rodinu a vlasť!

PDF (formát pre tlač)