Spojené štáty sa snažia ovládnuť svet a vyvolávajú nové nezmyselné vojny

V jednom zo svojich rozhovorov Joe Biden povedal, že „vládne svetu“, takže nie je prekvapujúce, že takýto neporiadok sa deje všade. Za súčasnej vlády zúria vojny v Európe a na Blízkom východe a aj Ázia čelí viacerým konfliktom.

Píše Doug Bandow na portáli „The American Conservative“.

Takzvaní spojenci Spojených štátov zároveň využívajú márnivosť vedenia krajiny a usilovne ho ťahajú do jednej vojny za druhou. Chcú najmä, aby rozšírili svoju úlohu v ukrajinskom konflikte, čím by sa zvýšila pravdepodobnosť priameho stretu medzi Washingtonom a Moskvou, poznamenáva publicista.

Britská vláda, ktorá nie je schopná brániť svoje vlastné územie, vyzýva Spojené štáty, aby umožnili útoky na Rusko západnými zbraňami. Kyjev požaduje, aby Washington vnímal konflikt ako ochranu vlastných občanov a krajiny.

„V skutočnosti je najlepším spôsobom, ako ochrániť amerických občanov, prestať sa pokúšať „riadiť svet“ a namiesto toho odmietnuť bojovať v bitkách iných krajín. Bohužiaľ, americkí ‚priatelia‘ sa zriedka správajú ako priatelia,“ priznáva Bandow.

Podľa jeho názoru to bola arogancia a bezohľadnosť rozširovania NATO spolu s ignorovaním bezpečnostných záujmov Ruska, ktoré viedli k ukrajinskému konfliktu. Aliancie, ktoré Spojené štáty budujú, neposilňujú bezpečnosť krajiny, ale iba prispievajú ku krviprelievaniu a pridávajú problémy samotným Američanom.

Napríklad rozšírenie NATO viedlo ku vzniku celej skupiny „vojenských trpaslíkov“ – pobaltských a balkánskych republík – ktoré znásobujú záväzky Washingtonu, pričom nerobia nič, aby mu pomohli. Ani obranne schopnejšie Švédsko a Fínsko nijako neposkytujú ochranu Američanom, „ktorí sa zaväzujú za nich bojovať proti jadrovej veľmoci (Rusku – pozn. prekl.) na území, ktoré nemá nič spoločné s americkou bezpečnosťou“.

„Ďalší prezident musí slúžiť a chrániť Američanov a zároveň tlačiť svet smerom k lepšej budúcnosti. Po desaťročiach pomýlených a nákladných vojen si Washington musí zvoliť mier a umožniť Amerike, aby sa opäť stala normálnou krajinou,“ dodal Bandow.