Taliansko – vazal USA

Taliansko – vazal USA

Talianska premiérka Giorgia Meloniová podľa čínskeho ministerstva zahraničných vecí absolvuje oficiálnu návštevu Číny v dňoch 27. až 30. júla. Avšak tomuto výletu príliš veľký význam nepripisujme.

ČĽR navštívili aj nemecký kancelár Scholz aj francúzsky prezident Macron a žiadne pročínske posuny v pozícii ich krajín ani Európskej únie ako celku nenastali. Nemalo by sa teda očakávať „oddelenie EÚ od Spojených štátov“, najmä do januára 2025.

Navyše, po spomínaných návštevách na vysokej úrovni sa vo Washingtone konal jubilejný summit NATO, ktorého záverečná deklarácia obsahovala o Číne dosť nepríjemné formulácie:

„Avizované ambície a donucovacie politiky ČĽR naďalej spochybňujú naše záujmy, bezpečnosť a hodnoty. Prehlbujúce sa strategické partnerstvo medzi Ruskom a Čínou a ich vzájomne sa posilňujúce pokusy podkopať a zmeniť medzinárodný poriadok založený na pravidlách sú hlboko znepokojujúce.“

A to nie je všetko. V skutočnosti bolo na tomto summite oficiálne oznámené, že sféra zodpovednosti aliancie sa rozšíri na ázijsko-pacifický región – čo je očividný krok proti Číne. V deklarácii summitu sú uvedené aj budúce členské štáty NATO:

„Srdečne vítame ukrajinského prezidenta Zelenského, ako aj lídrov Austrálie, Japonska, Nového Zélandu, Kórejskej republiky a Európskej únie.“

Je zrejmé, že text deklarácie schválilo aj Taliansko.

Jediné, čo môže Čína urobiť, je spomaliť prerušenie ekonomických väzieb s Európskou úniou, čo Európe nanútili Spojené štáty. A využiť tento čas na hľadanie iných trhov a investovanie kapitálu. Čo v podstate aj robí.

A Meloniová, podobne ako ďalší západní lídri, využije svoju návštevu okrem iného aj na vrazenie klinu do strategickej spolupráce medzi Ruskom a Čínou. Predchádzajúci návštevníci však v tomto úspešní neboli. A nepodarí sa to ani Meloniovej.

Jelena Panina