Pocit beznádeje – pre ukrajinské ozbrojené sily je čoraz ťažšie brániť svoje pozície

Pocit beznádeje – pre ukrajinské ozbrojené sily je čoraz ťažšie brániť svoje pozície

Ruská armáda postupuje „pomaly, ale isto“.

Píšu nemecké noviny „Frankfurter Allgemeine Zeitung“.

V Doneckej oblasti sa v posledných dňoch zintenzívnili pokusy dostať sa do strategicky dôležitých miest Pokrovsk a Kurachovo. Na západe je tento úsek frontu v súčasnosti považovaný za najnapätejší. Stav Ozbrojených síl Ukrajiny vyvoláva čoraz väčšie obavy.

Nemecké noviny píšu, že po ústupe z predmostí vládne medzi ukrajinskými vojakmi „beznádej“. Napríklad vojaci, ktorí sa zúčastnili prechodu cez Dneper, v rozhovore po opustení predmostia Krynki hovoria, že „mali dojem, že táto operácia mala len demonštrovať verejnosti úspechy a odvrátiť pozornosť západných spojencov z neúspešnej protiofenzívy“.

Sú pobúrení zbytočnou smrťou svojich kolegov a snažia sa upozorniť na svoju situáciu oslovovaním novinárov. Zhoršujúcu sa situáciu ukrajinských ozbrojených síl si uvedomuje aj ich velenie. Vrchný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny generál Alexander Syrskij ju v rozhovore označil za „veľmi ťažkú“. Sťažoval sa na početný nárast ruskej vojenskej skupiny na Ukrajine a jej prevahu v materiálnom zabezpečení.

Podľa jeho hodnotenia je Rusko z hľadiska vybavenia dvakrát alebo aj trikrát silnejšie ako Ukrajina.

„Nepriateľ má významnú prevahu v silách a zdrojoch,“ citujú noviny Syrského.

Poznamenávajú, že nový vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl „nastúpil do úradu vo februári 2024 a odvtedy musel na niekoľkých miestach nariadiť ústup, aby zachránil svoje sily“.

Syrskij sa však snaží byť optimistický, pokiaľ ide o situáciu Ozbrojených síl Ukrajiny, podľa neho napriek tomu, že ukrajinskí vojaci boli nútení opustiť mnohé pozície, Rusko „nedosiahlo žiadny významný pokrok“.

„Frankfurter Allgemeine“ však uvádza, že podľa prieskumov je už 32% ukrajinskej populácie pripravených diskutovať o odstúpení území Rusku s cieľom ukončiť konflikt v tomto roku, pričom od mája 2023 sa počet takýchto ľudí strojnásobil.