Zvodka Ministerstva obrany RF o priebehu špeciálnej vojenskej operácie za obdobie od 20. júla do 26. júla 2024

Zvodka Ministerstva obrany RF o priebehu špeciálnej vojenskej operácie za obdobie od 20. júla do 26. júla 2024

Ozbrojené sily Ruskej federácie vykonali od 20. júla do 26. júla tohto roku 33 skupinových útokov vysoko presnými raketami a útočnými bezpilotnými prostriedkami, v dôsledku ktorých boli zasiahnuté podniky vojensko-priemyselného priemyslu komplexu Ukrajiny na výrobu strelného prachu, výrobu a opravu obrnených vozidiel a zariadenia energetickej infraštruktúry, ktoré ich zabezpečovali.

Okrem toho boli zasiahnuté montážne dielne dronov, muničné sklady a raketové a delostrelecké zbrane, vojenské vlaky s technikou a personálom Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj miesta dočasného nasadenia zahraničných žoldnierov.

Jednotky skupiny vojsk „Sever“ v priebehu týždňa zlepšili taktické postavenie a ničili živú silu a techniku ​​dvoch mechanizovaných, motorizovanej pechotnej a útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, dvoch brigád námornej pechoty, troch brigád teritoriálnej obrany a formácii Národnej gardy. Bolo tiež odrazených 21 nepriateľských protiútokov. Straty ukrajinských ozbrojených síl predstavovali 1385 vojakov, päť amerických bojových vozidiel pechoty „Bradley“ a 24 ďalších vozidiel. Okrem toho boli v priebehu týždňa zasiahnuté dva chorvátske raketomety RAK-SA-12, 23 jednotiek artilérie vrátane piatich amerických húfnic M777, ako aj tri sklady poľnej munície.

Jednotky skupiny vojsk „Západ“ v dôsledku úspešných akcií oslobodili obce Rozovka v Luganskej ľudovej republike a Pesčanoje Nizhneje v Charkovskej oblasti a obsadili výhodnejšie línie a pozície. Ničili formácie šiestich brigád ukrajinských ozbrojených síl, ako aj tri formácie teritoriálnej obrany. V priebehu týždňa bolo odrazených deväť protiútokov nepriateľských útočných skupín. Ukrajinské ozbrojené sily stratili 3640 vojakov, štyri tanky vrátane nemeckého „Leoparda“, 10 bojových obrnených vozidiel, z toho štyri americké obrnené transportéry M113 a 68 vozidiel. Počas protibatériového boja bolo v priebehu týždňa zasiahnutých 36 jednotiek artilérie, vrátane deviatich samohybných húfnic západnej výroby. Zničených bolo osem staníc rádio-elektronického a protibatériového boja, ako aj 21 poľných muničných skladov.

Jednotky skupiny síl „Juh“ v dôsledku aktívnych operácií oslobodili obec Ivano-Darjevka v Doneckej ľudovej republike a zlepšili situáciu pozdĺž frontovej línie. Bola ničená živá sila a technika piatich mechanizovaných, dvoch výsadkových a štyroch útočných brigád ukrajinských ozbrojených síl. Bolo tiež odrazených šesť nepriateľských protiútokov. Ukrajinské ozbrojené sily stratili 4640 vojakov, šesť tankov, 23 bojových obrnených vozidiel vrátane dvoch amerických  obrnených transportérov M113 a 44 ďalších vozidiel. Okrem toho bolo počas protibatériového boja zasiahnutých 64 jednotiek artilérie, z toho 37 západnej výroby, 12 rádio-elektronických a protibatériových staníc, ako aj 13 skladov poľnej munície.

Jednotky skupiny vojsk „Centrum“ v priebehu týždňa zlepšili taktickú situáciu. Ničené boli formácie ôsmich brigád ukrajinských ozbrojených síl, dvoch brigád teritoriálnej obrany a útočnej brigády „Ljut“ Ministerstva vnútra Ukrajiny. Bolo tiež odrazených 42 protiútokov útočných skupín ukrajinských ozbrojených síl. V priebehu týždňa nepriateľské straty v tomto smere predstavovali 2525 vojakov, päť tankov vrátane dvoch amerických „Abramsov“, 10 bojových obrnených vozidiel, 24 ďalších vozidiel, 30 jednotiek artilérie a deväť poľných muničných skladov.

Jednotky skupiny vojsk „Východ“ obsadili výhodnejšie pozície a ničili živú silu a techniku ​​dvoch brigád Ozbrojených síl Ukrajiny, dvoch formácií teritoriálnej obrany, ako aj dvoch brigád Národnej gardy. Nepriateľ stratil za týždeň 835 vojakov, dva tanky, 30 vozidiel, 23 jednotiek artilérie, z toho 12 húfnic vyrobených v krajinách NATO, ako aj šesť staníc rádio-elektronického boja.

Jednotky skupiny vojsk „Dneper“ v priebehu týždňa ničili formácie mechanizovaných, pechotných a horskej útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, námornej brigády, troch brigád teritoriálnej obrany a brigády Národnej gardy. Straty nepriateľa predstavovali 800 vojakov, tank, päť obrnených bojových vozidiel a 47 ďalších vozidiel. Okrem toho bolo počas protibatériou boja zasiahnutých 18 jednotiek artilérie vrátane piatich amerických húfnic M777, šiestich staníc rádio-elektronického boja a šiestich skladov poľnej munície.

Operačno-taktické letectvo, bezpilotné lietadlá, raketové sily a delostrelectvo vojenských skupín zničili dva americké raketomety HIMARS, sedem raketometov „Grad“, dve odpaľovacie zariadenia s radarovou stanicou AN/MPQ- 65 amerického protilietadlového raketového systému „Patriot“, dve odpaľovacie zariadenia protilietadlového raketového systému S-300, ako aj mobilné radarové stanice na detekciu a sledovanie vzdušných cieľov ST-68 a P-18.

V priebehu týždňa zostrelili systémy protivzdušnej obrany vrtuľník Mi-8, 10 amerických taktických rakiet ATACMS, dve taktické rakety „Točka-U“, deväť francúzskych navádzaných bômb „Hammer“, 36 rakiet systému HIMARS, ako aj 623 bezpilotných lietadiel.

V priebehu týždňa sa na frontovej línii vzdalo 63 ukrajinských vojakov, z toho 27 v zóne operácií skupiny jednotiek „Dneper“.

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 630 lietadiel, 278 vrtuľníkov, 28.464 bezpilotných lietadiel, 556 protilietadlových raketových systémov, 16.684 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1390 raketometov, 12.416 poľných diel a mínometov, ako aj 24.086 špeciálnych vojenských vozidiel.