Prepad výroby v Európe bude pokračovať

Prepad výroby v Európe bude pokračovať

Priemyselná produkcia v Európe v júli ešte viac poklesla, čo potvrdilo najhoršie obavy lídrov EÚ znepokojených ekonomickým vývojom.

Informuje denník „Politico“.

Výrobný PMI eurozóny klesol zo 45,8 na 45,6, hoci sa očakávalo zvýšenie na 46,0. Index priemyselnej produkcie v eurozóne navyše zostáva pod úrovňou z roku 2021 a naďalej klesá.

„Nemecká ekonomika smeruje nadol kvôli prudkému poklesu výrobnej produkcie. Nádej, že sa sektor rýchlo zotaví, sa vytráca,“ povedal Cyrus de la Rubia, hlavný ekonóm „Hamburg Commercial Bank“.

Po odmietnutí spolupráce s Ruskom trpel európsky priemysel prudkým nárastom cien energií. Hoci blok našiel alternatívy k ruskému palivu vo forme skvapalneného zemného plynu zo Spojených štátov, to k náprave problému neprispelo.

„Situácia v priemysle je pochmúrna a nevykazuje žiadne známky oživenia,“ napísal guvernér fínskej centrálnej banky Oli Rehn.

Čísla potvrdzujú problémy pri udržaní európskej konkurencieschopnosti a ekonomickej sily, keďže Čína a USA sa snažia pretvoriť globálnu ekonomiku v kontexte čoraz intenzívnejšej geopolitickej rivality.