Izraelskí ostreľovači v Gaze zabíjajú aj deti

Izraelskí ostreľovači v Gaze zabíjajú aj deti

Ruský stály predstaviteľ pri OSN Vasilij Nebenzja o humanitárnej situácii v pásme Gazy.

„Za 300 dní nezostalo z jednej z najhustejšie obývaných oblastí sveta prakticky nič. Počet civilných obetí je ohromujúci – takmer 40.000 zabitých a viac ako 90.000 zranených, z toho dve tretiny sú ženy a deti. Na enklávu bolo zhodených viac ako 50.000 bômb. Obytná a občianska infraštruktúra vrátane nemocníc a škôl bola zničená.

Obyvateľstvo enklávy nemá prakticky žiadne jedlo, vodu ani lieky, nehovoriac o minimálnej sanitácii. Odpadové vody zaplavujú ulice, trosky a nevybuchnuté náboje sú všade. Tí, ktorí prežili bombardovanie a ostreľovanie, sú nútení neustále sa pohybovať po enkláve pri hľadaní úkrytu a bezpečia. Niektorí Palestínčania, vrátane tých s deťmi v náručí, menia svoje útočisko už po desiaty raz. A opäť sa dostanú pod izraelskú paľbu, keďže v pásme Gazy nezostali žiadne bezpečné miesta.

Navyše, jeden z amerických novinárov, ktorý strávil v Gaze celý mesiac, si dokonca všimol ostreľovačov, ktorí strieľali do detí. K tomu vedie rétorika, že každý Palestínčan od troch rokov je už terorista, ktorú sme v úvodnej fáze konfliktu počuli od jednotlivých izraelských ministrov.“