Nemecká ekonomika sa prepadáva hlbšie do krízy

Nemecká ekonomika sa prepadáva hlbšie do krízy

Nemecká ekonomika je už dva roky v kríze. Zatiaľ čo vo svete sú zaznamenávané pozitívne čísla rastu, produktivita nemeckej ekonomiky klesá a priemyselný úpadok sa opäť zrýchľuje.

Píše NiUS.

Ekonomické výskumné ústavy predpovedajú pre Nemecko prudký rast v druhej polovici roku 2024. Už teraz je však jasné, že ekonomika na tom nie je o nič lepšie a nachádza sa v hlbokej štrukturálnej kríze.

Tento týždeň bol zverejnený index nákupných manažérov pre nemecký priemysel. Hodnota klesla na 42,6. Hodnoty pod 50 označujú kontrakciu. Hodnoty pod 45 jasne signalizujú recesiu. Nemecký priemysel sa už viac ako dva roky mesiac čo mesiac prepadá a v poslednom čase sa tempo poklesu opäť zrýchlilo. Nikdy predtým nebol nemecký priemysel tak dlho v takom zlom stave. Príjem objednávok naďalej klesá a zrýchľuje pokles v knihe objednávok. Najmä nemecké automobilové a strojárske spoločnosti neustále strácajú globálny podiel na trhu.

Podnikateľský sentiment sa výrazne zhoršil a spoločnosti sú menej spokojné so svojimi súčasnými operáciami. Skepsa ohľadom nadchádzajúcich mesiacov sa zvýšila, čo tiež poukazuje na pokračovanie krízy. Obzvlášť prudko sa zhoršila podnikateľská klíma vo výrobnom priemysle, ale utrpeli všetky odvetvia hospodárstva – výroba, služby, maloobchod, stavebníctvo a ďalšie.

Nemecká ekonomika nečelí len dočasným izolovaným slabostiam, ale musí prekonať ďalekosiahle štrukturálne problémy, aby sa mohla vrátiť na cestu udržateľného rastu. Nebuďme preto prekvapení, ak výskumné ústavy čoskoro zrevidujú svoje prognózy rastu nemeckej ekonomiky opäť smerom nadol.