Saskatchewan podal súdny príkaz proti vláde Trudeaua v súvislosti so sporom o uhlíkovú daň

Saskatchewan podal súdny príkaz proti vláde Trudeaua v súvislosti so sporom o uhlíkovú daň

  • Provincia Saskatchewan odmieta vyberať uhlíkovú daň zavedenú Trudeauovou vládou.
  • Trudeauova vláda posiela Kanadskú daňovú agentúru na bankový účet provincie.
  • Provincia bojuje proti zhabaniu peňazí federálnou vládou ako protiústavnému kroku.
  • Trudeauova vláda zvyšuje uhlíkovú daň napriek nesúhlasu a protestom občanov a provincií.

Ministerka spravodlivosti provincie Saskatchewan Bronwyn Eyreová vo štvrtok potvrdila, že provincia podala na súd návrh na zastavenie exekúcie jej bankového účtu kanadskou daňovou agentúrou, pretože odmietla vyberať stále sa zvyšujúcu daň z uhlíka, ktorú zaviedla liberálna vláda premiéra Justina Trudeaua.  

Vo štvrtkovom aktualizovanom videu zverejnenom na X Eyre, ktorý pôsobí ako minister spravodlivosti a zároveň generálny prokurátor Saskatchewanu, potvrdil, že Trudeauova vláda  posiela Kanadskú daňovú agentúru na bankový účet provincie kvôli tomu, že premiér Scott Moe odmieta vyberať uhlíkovú daň za vykurovanie domácností. 

Eyre poznamenal, že keďže “Saskatchewanská vláda tu poskytovala rovnaké úľavy na uhlíkovej dani, aké federálna vláda poskytovala ostatným Kanaďanom,” Trudeauova vláda sa nám “opäť vyhráža svojím obľúbeným ťahom, keď s ňou niekto nesúhlasí.” 

“Posielajú Kanadskú daňovú agentúru na bankový účet provincie”. To je to, čo robia, ”povedala. “A dôvod, prečo to’robia, je ten, že obyvateľom Saskatchewanu poskytujeme presne také isté oslobodenie od uhlíkovej dane, aké Trudeau poskytuje ostatným Kanaďanom.” 

Ako už LifeSiteNews informoval, v októbri minulého roka sa uprostred dizajnových čísiel prieskumov verejnej mienky ktoré ukazovali, že jeho vláda bude v nasledujúcich voľbách s prehľadom porazená Konzervatívnou stranou, Trudeau oznámil, že pozastavuje výber uhlíkovej dane z vykurovacieho oleja pre domácnosti na tri roky. 

Aj keď to bol mnohými vítaný krok, olej na vykurovanie domácností sa používa takmer výlučne v Atlantickej Kanade, čo znamená, že daňová úľava sa skutočne týkala len niektorých občanov, konkrétne 24 miest v Atlantickej Kanade, ktoré v súčasnosti držia liberáli.

Trudeau odmietol ponúknuť podobnú úľavu na uhlíkovej dani tým, ktorí svoje domovy vykurujú zemným plynom, čo je hlavný produkt používaný v provinciách ako Alberta a Saskatchewan. To viedlo k tomu, že Moe oznámil, že jeho vláda vezme veci do vlastných rúk a pozastaví výber federálnej dane z uhlíka na zemný plyn na vykurovanie domácností, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára 2024.

Moe naďalej tvrdil, že jeho politika je politikou spravodlivosti, pričom argumentoval, že teraz občania Saskatchewanu, podobne ako v Atlantickej Kanade, nemusia platiť uhlíkovú daň z účtov za vykurovanie domácností. 

Ve štvrtkovom videu Eyre uviedol, že je “protiústavné” ísť po bankovom účte provincie, keďže “článok 126 kanadskej”ústavy neumožňuje federálnej vláde zhabať peniaze z bankového účtu provincie.” 

“Dnes teda provincia Saskatchewan podala súdny príkaz, aby sa pokúsila zastaviť toto nespravodlivé a protiústavné zhabanie peňazí Trudeauovou vládou,” poznamenala. 

Eyreová dodala, že pokiaľ ide o otázku nevyberania uhlíkovej dane, ide’o“spravodlivosť a spravodlivé uplatňovanie práva.” 

“Uhlíková daň Trudeauovej-NDP by mala byť zrušená pre všetkých,” povedala. “Ale kým sa tak nestane, vaša saskatchewanská vláda bude chrániť našu provinciu a zabezpečí daňovú spravodlivosť pre saskatchewanské rodiny.” 

Trudeauova vláda nielenže odmietla daňové výnimky, ale zostala neoblomná, že bude naďalej zvyšovať sadzbu uhlíkovej dane.

Trudeauova vláda 1. apríla zvýšila uhlíkovú daň zo 65 na 85 dolárov za tonu vzdor tomu, že sedem z desiatich provinčných premiérov proti tomuto zvýšeniu namietalo a 70 percent Kanaďanov sa vyjadrilo proti nemu. 

Aby sa dosiahol Trudeauov’cieľ čistej nuly do roku 2050, daň z uhlíka by sa musela vyšplhať na 350 dolárov za tonu.