Kamala Harrisová získala dostatočnú podporu delegátov na získanie prezidentskej nominácie demokratov

Kamala Harrisová získala dostatočnú podporu delegátov na získanie prezidentskej nominácie demokratov

Pro-potratová viceprezidentka Kamala Harrisová získala dostatočnú podporu demokratických delegátov na to, aby získala nomináciu strany na prezidentské voľby, informujú viaceré médiá. 

Po množstve podporných hlasov od prominentných demokratických politikov vrátane Billa a Hillary Clintonových, Nancy Pelosiovej a guvernérov Gavina Newsoma a Gretchen Whitmerovej Harrisová v pondelok neskoro večer prekročila potrebný počet 1 986 delegátov, ktorí sa stali kandidátmi. 

Aj keď sa Harrisová’ stane oficiálnou až na zjazde strany v Chicagu, ktorý sa uskutoční 19. – 22. augusta, je jedinou kandidátkou, ktorá doteraz získala podporu všetkých delegátov. Súčasné pravidlá strany stanovujú, že kandidáti potrebujú aspoň 300 delegátov, aby sa ich meno objavilo na hlasovacom lístku zjazdu 

Päťdesiatdeväťročná Harrisová bola v rokoch 2017 až 2021 senátorkou za štát Kalifornia. V rokoch 2011 až 2017 bola generálnou prokurátorkou tohto štátu’a od roku 2011 do roku 2017. V roku 2016 nariadila orgánom činným v trestnom konaní vykonať raziu v dome pro-life hrdinu Davida Daleidena po tom, ako zverejnil tajné video, na ktorom predstavitelia spoločnosti Planned Parenthood diskutujú o predaji častí tiel potratených detí.

Čítajte: Kamala Harris’ kampaň by mohla predstavovať jedinečnú hrozbu pre budúcnosť pro-life hnutia

Počas svojho pôsobenia v USA. Senáte a v Bielom dome Harrisová bezostyšnepropagovala potraty, LGBT ideológiu a ďalšie ľavicové politiky. V marci 2024 sa stala prvou úradujúcou viceprezidentkou, ktorá osobne navštívila potratové zariadenie, keď navštívila centrum plánovaného rodičovstva v meste St. Paul v štáte Minnesota. V roku 2019 napadla Trumpovho kandidáta na sudcu Briana Bueschera za to, že je členom katolíckej bratskej organizácie Kolumbovi rytieri kvôli jej pro-life a pro-manželským postojom. 

Národný výbor Demokratickej strany uviedol, že do 7. augusta plánuje pristúpiť k virtuálnemu hlasovaniu, v ktorom sa rozhodne o prezidentských a viceprezidentských kandidátoch. Harrisová je takmer istou víťazkou, hoci to, kto bude jej protikandidátom, je stále otázne. V súčasnosti sa za jedných z favoritov považujú pensylvánsky guvernér Josh Shapiro a arizonský senátor Mark Kelly.  

Ako reportovalThe Hill, Tennessee, Južná Karolína, Severná Karolína, New Hampshire, Louisiana a Florida boli medzi prvými štátmi, ktoré udelili svojich delegátov Harrisovej po tom, čo Biden oznámil, že odstupuje. Delegácie z viac ako desiatky ďalších štátov sa odvtedy tiež stretli, aby jej ústne prisľúbili svoju podporu. 

Na sociálnych sieťach sa rozšírili špekulácie, prečo sa Biden rozhodol neuchádzať o znovuzvolenie. Niektorí sa domnievajú, že počas nedávneho pobytu v Las Vegas ho postihla nečakaná zdravotná nehoda a že výroky jeho brata Franka pre CBS o tom, že si užíva “všetok čas, ktorý nám s ním zostáva”, naznačujú, že je blízko smrti. Kongresman GOP Thomas Massie povedal, že došlo k “prevratu”.   

V pondelok Harrisová usporiadala bizarnú tlačovú konferenciu, na ktorej jej údajne zavolal Biden, aby jej zaželal veľa šťastia v kandidatúre. Bidenov’hlas mal nápadný šušľavý alebo šišlavý zvuk, čo mnohých prinútilo uvažovať o tom, či ho nevytvorila umelá inteligencia. Samotná Harrisová v jednom momente počas podujatia povedala: “Ďakujem, že si bol na reco–na telefonáte, Joe,”, čím dala viac dôvodov na to, že išlo len o hru s nahratým Bidenovým hlasom.

Demokrat, ktorý sa stal nezávislým Robertom F. Kennedym Jr.com/news/rfk-jr-says-he-is-the-best-candidate-to-defeat-trump-calling-harris-a-war-hawk/“ target=“_blank“ rel=“noopener“>odpálil Harrisovú počas tlačovej konferencie po tom, ako Biden odstúpil. “Kamala Harrisová je vojnový jastrab na Ukrajine, je’vojnový jastrab v Číne,” povedal. Ona’je “produktom korporátnej kontroly našej demokracie.” 

Republikáni upozorňujú na právne prekážky, ktorým budú demokrati čeliť pri nahrádzaní Bidenovho’mena na štátnych volebných lístkoch. Podľa Fox News už nadácia Heritage Foundation so sídlom vo Washingtone pripravuje v tejto veci súdne spory. Fox informuje, že “mnohé štáty – vrátane rozhodujúcich štátov ako Georgia, Nevada a Wisconsin – by nemuseli umožniť náhradu na hlasovacích lístkoch.Konkrétne “Wisconsin “neumožňuje stiahnutie mena kandidáta“z hlasovacieho lístka s výnimkou prípadu úmrtia.” 

Predseda Mike Johnson v rozhovore s Jakeom Tapperom zo CNN’zopakoval zámer GOP’podať podklady pre súdny systém. 

“Každý štát má svoj vlastný volebný systém a Demokratická strana bude čeliť právnym problémom pri pokuse o odstránenie Bidena z čela kandidátky,” uviedol v príspevku X. “Ukázalo sa, že takzvaná ‘strana demokracie’ si myslí, že môže zrušiť hlasy viac ako 14 miliónov Američanov.” 

Harris je ženatý s Dougom Emhoffom, ktorý je Žid. V 90. rokoch minulého storočia ako 29-ročná chodila so 60-ročným Williem Brownom, vtedajším predsedom kalifornského zhromaždenia, ktorý sa ešte nerozviedol so svojou manželkou. Brown vymenoval Harrisovú do dvoch politických komisií, čo bolo kritizované ako prejav zvýhodňovania. Zatiaľ čo je nevlastnou matkou dvoch Emhoffových’dcér, Harrisová nemá žiadne vlastné deti.