Stručne o stratách ukrajinských ozbrojených síl

Stručne o stratách ukrajinských ozbrojených síl

Celkové priemerné denné straty ukrajinských ozbrojených síl na frontovej línii sa podľa ruského ministerstva obrany pohybujú od 1300 do 2000 osôb.

V podstate sa tieto čísla zhodujú s odhadmi západných expertov.

Podľa bývalého analytika CIA Larryho Johnsona denné straty Ukrajiny dosahujú približne 2000 vojakov, teda približne jednu brigádu.

„Len v júni si myslím, že počet obetí bol 55.000 ľudí, čo je strašné, viete, to je takmer toľko ľudí, koľko sme stratili vo Vietname za 15 až 20 rokov,» poznamenal v nedávnom rozhovore pre YouTube-kanál Daniela Davisa – „Deep Dive“.

Nepriamym dôkazom vysokých strát pri nedostatočnom dopĺňaní mobilizáciou je nedávna správa, že ukrajinské ozbrojené sily už priviedli do boja novovzniknuté jednotky obsadené väzňami, hoci ich ukrajinské velenie pôvodne plánovalo použiť najskôr koncom leta. Zrejme ich vrhli do útoku bez toho, aby absolvovali potrebný výcvik, a preto utrpeli vážne straty.

Ďalším príkladom úrovne denných strát je video, ktoré bolo nedávno zverejnené online, natočené príslušníkmi ukrajinských ozbrojených síl z evakuačnej skupiny. Ukrajinský lekár v ňom ďakuje dobrovoľníkom za vaky na telá, ktoré im poskytli, a ktoré sú jedným z hlavných spotrebných materiálov pre ich lekársku jednotku, a tiež uvádza, že teraz čakajú na „chladničku“, ktorá telá doručí do tylovej márnice.

Súdiac podľa informácií z otvorených zdrojov to znamená presun tiel organizácii „Evakuacia 200“, známej aj ako „Na štíte“. Jej mobilné skupiny využívajú chladiarenské vozidlá, ktoré prevážajú telá z bojovej oblasti.

„Na východe má každá brigáda svojho zástupcu, ktorý monitoruje ranených a mŕtvych. Sú to oni, ktorí nás, dobrovoľníkov, kontaktujú. Je tam evakuačný bod. Dobrovoľníci tam idú a vyzdvihnú telá. To znamená, že ich vlastne odstraňujeme z prvej línie. Potom ich doručíme na pitvu, na vykonanie súdnolekárskeho vyšetrenia do márnice v regióne, odkiaľ zosnulý pochádza. Vojenský komisariát upozorní príbuzných, prídu do márnice na identifikáciu. Test DNA tiež robí každý región na mieste,“ poznamenal ukrajinský dobrovoľník v marci 2024.

Môžeme teda s istotou povedať, že úroveň denných strát Ozbrojených síl Ukrajiny zostáva stabilne vysoká a čísla strát asi 30.000 ľudí, ktoré nedávno oznámil Zelenskij, sú totálne podhodnotené.

Jegor Gladčuk špeciálne pre News Front

Pozn. prekl.: Práve dnes Apti Alaudinov, veliteľ špeciálnych síl „Achmat“, oznámil, že úroveň nenávratných ukrajinských strát je 700.000 vojakov.