Zamestnanec vyhral súdny spor podaný štátnou agentúrou po tom, ako prišiel o prácu pre odmietnutie injekcie COVID

Zamestnanec vyhral súdny spor podaný štátnou agentúrou po tom, ako prišiel o prácu pre odmietnutie injekcie COVID

Bývalá asistentka manažéra, ktorá bola prepustená po tom, ako požiadala o náboženskú úpravu, aby mohla odmietnuť injekciu COVID, dostala šesťmiestnu výplatu po tom, ako federálna vládna agentúra podala v mene zamestnanca žalobu.

Federálny sudca M. Casey Rodgers vo štvrtok nariadil obchodu Hank’s Fine Furniture (HFI) v Pensacole na Floride, aby zaplatil bývalému manažérovi, ktorý bol v žalobe identifikovaný ako “K.M.O.,”110 000 dolárov za to, že odmietol vyhovieť jej žiadosti o výnimku zo záberu COVID z dôvodu jej “úprimného kresťanského presvedčenia.”

“HFI sa natrvalo zakazuje diskriminovať akéhokoľvek zamestnanca na základe náboženstva v rozpore s hlavou VII,” napísal Rodgers, informoval v pondelok denník Pensacola News Journal. Ďalej vyhlásil, že spoločnosť HFI “bude primerane zohľadňovať náboženské presvedčenie zamestnancov a budúcich zamestnancov pri všetkých činnostiach súvisiacich s prijímaním do zamestnania, disciplínou a povyšovaním, ” a “pri akejkoľvek činnosti ovplyvňujúcej akékoľvek iné podmienky zamestnania.”

Dôležité je, že obchod tiež “nemôže vyžadovať dôkaz, že náboženská námietka zamestnanca’alebo uchádzača”voči požiadavke zamestnávateľa je oficiálnym princípom alebo schváleným učením uvedeného náboženského presvedčenia,” podľa Pensacola News Journal.

Hank’s Furniture musí tiež prijať písomné zásady, ktoré budú rozposlané všetkým zamestnancom a v ktorých sa bude vyhlasovať, že HFI “nebude od žiadneho zamestnanca vyžadovať, aby porušil svoje úprimne zastávané náboženské presvedčenie, vrátane tých, ktoré sa týkajú očkovania, ako podmienku svojho zamestnania.”

Komisia USA pre rovnosť príležitostí v zamestnaní (EEOC) podala žalobu v mene K.M.O. (EEOC v. Hank’s Furniture, Inc, Case No. 3:23-cv-24533-MCR-HTC) na okresnom súde USA pre severný okres Floridy po tom, ako sa jej nepodarilo dosiahnuť predsúdne vyrovnanie “prostredníctvom administratívneho zmierovacieho procesu.”

Podľa Pensacola News Journal, približne dva týždne po tom, ako spoločnosť HFI zaviedla politiku, ktorá jej zamestnancom nariaďuje absolvovať očkovanie COVID, K.M.O. oznámila spoločnosti, že sa nenechá očkovať kvôli svojmu “úprimnému náboženskému presvedčeniu;” a potom požiadala o náboženskú výnimku.

Podľa žaloby spoločnosť HFI ignorovala jej žiadosť a spýtala sa, či bude dodržiavať ich politiku očkovania COVID, a K.M.O. potom oznámila spoločnosti HFI, že plánuje predložiť písomnú žiadosť o náboženskú výnimku a spýtala sa, “či má spoločnosť HFI konkrétny formulár, ktorý by mala použiť.”

HFI údajne na jej žiadosť neodpovedala. Keď sa K.M.O. sťažovala, že neochota HFI”udeliť jej náboženskú výnimku je “nespravodlivá,”jej nový nadriadený jej údajne povedal, že “HFI sa nezaujíma, prečo si nechce dať”injekciu COVID a že HFI “nikdy neudelí úpravu.”

Dňa 20. augusta 2021 spoločnosť HFI oznámila, že každý zamestnanec, ktorý neprijme injekciu COVID, bude 31. októbra 2021 prepustený. Dňa 26. augusta K.M.O. podala písomnú žiadosť o náboženskú výnimku, v ktorej sa odvolávala na hlavu VII, ako aj na svoje “úprimné kresťanské presvedčenie.”

Keď K.M.O. 6. septembra 2021 poslala spoločnosti HMI e-mail s otázkou o stave jej žiadosti o náboženskú výnimku, spoločnosť HFI jej oznámila, že jej žiadosť o náboženskú výnimku je “závažne nedostatočná,” a potom ju zamietla.

K.M.O. potom “požiadala o pomoc pri predložení prijateľnej žiadosti o náboženskú výnimku,” ale HFI podľa žaloby odmietla diskutovať o akomkoľvek prispôsobení. Následne ju 31. októbra spoločnosť HFI prepustila, pretože nedodržala ich politiku COVID “očkovania”.

Okresný riaditeľ v Birminghame Bradley Anderson poznamenal v súvislosti s prípadom pre tlačovú správu EEOC: “Zamestnanci by sa nemali vzdávať svojho náboženského presvedčenia, aby zostali zamestnaní. Nech tento prípad slúži ako pripomienka, že zamestnávatelia by mali umožniť prispôsobenie sa náboženskému presvedčeniu, pokiaľ by to nespôsobilo neprimerané ťažkosti.”