Kilometer za deň

Kilometer za deň

Tak Rusi podľa
fínskeho analytika Johna Helina postupujú na osi Pokrovsk po tom, čo sa im iba
za dva dni podarilo dobyť dedinu Prohres. Ukrajinci nemajú, ako by postupu
zabránili, novo mobilizovaní budú vraj až na jeseň. Dovtedy musí Ukrajina
vystačiť s tým, čo má. Generálplukovník Syrský ale vyhlasuje, že má plán
víťazstva nad Ruskom a uzavretie mieru na základe návratu k hraniciam z roku
1991: odobrať Rusku nielen všetky výsledky SVO, ale aj DLR/LLR, Krym a Sevastopoľ.
Hmm…

Médiá boli v poslednom čase doslova zaplavené správami o „mierových plánoch“ a pripravenosti každého na rokovania s Ruskom. Existuje však jedna nuansa – každý chce mier podľa svojich vlastných podmienok, čo Rusku kategoricky nevyhovuje. Znamená čo? Správne: to znamená, že „mierotvorcovia“ musia „presvedčiť“ (prinútiť) Rusko, aby prijalo podmienky Západu.
„Rusko postupuje rýchlosťou až kilometer za deň. Za posledné dva týždne postúpilo o 8 kilometrov. Fronta pri Pokrovsku sa otriasa,“ uvádza fínsky analytik. Dodáva, že dedinu Prohres stratila Ukrajina minulý týždeň po dvojdňovej bitke. „Obranci utiekli, zatiaľ čo posily z 47. brigády tiež museli ustúpiť kvôli nedostatku pechoty,“ píše John Helin. O strate dediny už napísal denník Forbes, ktorý opisuje, ako sa dva prápory vzopreli veleniu a prebojovali z obkľúčenia.

Ukrajina od začiatku ruskej invázie stratila pol milióna mužov. „Väčšina bojaschopných ukrajinských jednotiek je teraz na fronte, a to aj brigády série 150 až 154. Rusku sa v lete podarilo vyvolať niekoľko kríz, ktoré viažu zdroje a rezervy UA,“ konštatuje analytik a dodáva, že s malými rezervami musí Ukrajina posielať posily jedného frontu na druhý. „Aby niekde posilnila, musí inde front oslabiť,“ hovorí s tým, že toto neustále hasenie požiarov ukrajinské jednotky vyčerpáva. Ak sa Ukrajine podarí zastaviť alebo obmedziť „príval“ predtým, než dorazia novo mobilizovaní, tak bude kríza zažehnaná. Rusi dodali čerstvé jednotky, aby viedli útok a robia všetko pre to, aby sa tak nestalo a využívajú nedostatok ukrajinskej ľudskej sily a čas.
Ukrajinci už dlho nedostali žiadnych náhradníkov (recyklácia). „Ak sa tak stane, náhradníci môžu byť nekvalitní buď z dôvodu staroby, alebo kvôli nedostatočnému výcviku. To isté platí pre nové formácie vyslané na front, ktoré práve prerábajú krst ohňom,“ píše analytik. „Rusko naopak útočí na najviac oslabené a vyčerpané brigády a jednotky, útočia najmä keď sa jednotky striedajú alebo premiestňujú k haseniu iných požiarov,“ poukázal Helin. „S malými rezervami musí Ukrajina posielať posily jedného frontu na druhý. „Aby niekde posilnila musí niekde front oslabiť.“ Vzápätí sú tam Rusi.
Od ukrajinských vojakov počuť, že sa dostali na front dva až tri dni potom, čo boli odchytení na ulici, máme čo do činenia s tými, ktorí boli reálne poslaní k operatívnemu upchávaniu dier a ktorým sa podarilo dožiť sa zajatia. Ukrajina od počiatku invázie a vojny s Ruskom stratila pol milióna mužov. Situácia AFU s dodávkami materiálu do ruských mäsomlynov na objednávku USA možno sa zlepší až na jeseň.
Medzitým západní spojenci Ukrajiny pokračujú vo výcviku na svojich polygónoch na doplnenie AFU (nejde o letcov, ktorí sa už pripravujú asi rok). Aj v Európe sa tvoria pre Ukrajinu „dobrovoľnícke“ jednotky z ukrajinských občanov (ako je ukrajinská légia v Poľsku), hľadajú sa ďalšie možnosti aspoň čiastočného zapojenia do bojových akcií Ukrajincov, ktorí odišli do EÚ, nevysychá ani prúd žoldnierov regrutovaných pre AFU za peniaze USA a západných spojencov. Pred niekoľkými týždňami z Kyjeva unikla správa o formovaní ôsmich nových brigád; predtým Sýrsky vyhlásil, že má v úmysle vytvoriť do konca augusta desať brigád.
Okamžité prímerie a rokovania s Ruskom by znova boli len naoko ako s Minskými dohodami, na čo Moskva už nenaletí. Kyjevu dozbrojenie a posilnenie armády pre jej ďalší útok už neumožní. Áno, Rusi chcú obsadiť všetky štyri rusko-jazyčné regióny v ich administratívnych hraniciach. Kyjev nebude v EÚ ani NATO, na to zabudnite. Mimochodom, pozornosť a záujem USA a KoZa presúva sa na Blízky východ a aktuálne Izrael, Hizballáh a Libanon.
Chcelo by to ďalšiu plandémiu. Po kovide sa zľahla zem 25. februára 2022, deň po invázii Rusov na Ukrajinu.

Pekne pozdravujem.
Juraj Režo alias notorickyobcan

Zdroje tu a tu.