Brífing ruského ministerstva obrany 30. júla 2024

Brífing ruského ministerstva obrany 30. júla 2024

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie.

Jednotky skupiny vojsk „Sever“ ničili živú silu a techniku ​​57. mechanizovanej a 82. výsadkovej útočnej brigády ukrajinských ozbrojených síl, ako aj 36. brigády námornej pechoty a 3. brigády Národnej gardy pri obciach Starica, Lipcy, Volčansk a Tichoje v Charkovskej oblasti. V priebehu dňa bolo odrazených sedem protiútokov útočných skupín 42. mechanizovanej, 57. motorizovanej pechotnej a 92. útočnej brigády ukrajinských ozbrojených síl. Straty nepriateľa predstavovali viac ako 250 vojakov, americké obrnené bojové vozidlo HMMWV, dva pickupy, americkú húfnicu M777, húfnicu „Giacint-B“, húfnicu D-30 a stanicu rádio-elektronického prieskumu „Plastun“.

Bol tiež zničený ukrajinský poľný muničný sklad.

Jednotky skupiny vojsk „Západ“ zlepšili situáciu na frontovej línii a ničili formácie 14., 67. a 115. mechanizovanej a 3. útočnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj 110. a 125. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Siňkovka a Tabajevka v Charkovskej oblasti, Makejevka v Luganskej ľudovej republike a Krasnyj Liman a Terny v Doneckej ľudovej republike. Ukrajinské ozbrojené sily stratili 500 vojakov, tank, dve obrnené bojové vozidlá, tri pickupy, samohybnú húfnicu „Bogdana“, americkú húfnicu M198, dve húfnice D-30, americkú húfnicu M119, chorvátsky raketomet RAK SA-12 a stanice rádio-elektronického boja „Bukovel-AD“ a „Anklav-N“.

Boli tiež zničené dva ukrajinské poľné muničné sklady.

Jednotky skupiny síl „Juh“ podnikli aktívne akcie na zaujatie výhodnejších pozícií a ničili živú silu a techniku ​​24., 28., 32. a 54. mechanizovanej a 79. výsadkovej útočnej brigády ukrajinských ozbrojených síl pri obciach Verchnekamenskoje, Belaja Gora, Časov Jar, Aleksandro-Šultino, Seversk a Katerinovka v Doneckej ľudovej republike. Bol tiež odrazený protiútok jednotiek 5. útočnej brigády ukrajinských ozbrojených síl. Straty nepriateľa predstavovali až 650 vojakov, tri obrnené bojové vozidlá, dve ďalšie vozidlá, tri americké húfnice M777, dve americké húfnice M198, dve húfnice D-20 a dve americké húfnice M119.

Boli tiež zničené tri poľné muničné sklady ukrajinských ozbrojených síl.

Jednotky skupiny vojsk „Centrum“ v dôsledku aktívnych operácií oslobodili obec Leninskoje v Doneckej ľudovej republike a zlepšili taktickú situáciu. Ničili tiež formácie 31., 32. a 47. mechanizovanej, 1. tankovej a 68. pechotnej brigády ukrajinských ozbrojených síl pri obciach Toreck, Želannoje, Vozdviženka, Sergejevka, Grodovka, Nikolajevka a Novgorodskoje v Doneckej ľudovej republike. Bolo tiež odrazených šesť protiútokov útočných skupín 53., 100., 110. a 151. mechanizovanej, 142. pechotnej a 95. výsadkovej útočnej brigády ukrajinských ozbrojených síl. Nepriateľ stratil 315 vojakov, tank, dve bojové vozidlá pechoty, šesť ďalších vozidiel a dve húfnice D-30.

Jednotky skupiny vojsk „Východ“ zlepšili situáciu pozdĺž frontovej línie a ničili živú silu a techniku ​​72. a 116. mechanizovanej a 58. motorizovanej pechotnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Vodjanoje, Storoževoje a Makarovka v Doneckej ľudovej republike a Guľajpole v Záporožskej oblasti. Ukrajinské ozbrojené sily prišli o 125 vojakov, obrnené bojové vozidlo, sedem ďalších vozidiel, britskú húfnicu FH-70 a americkú húfnicu M198.

Jednotky skupiny vojsk „Dneper“ ničili formácie 141. pechotnej a 128. horskej útočnej brigády ukrajinských ozbrojených síl, ako aj 35. brigády námornej pechoty pri obciach Novodanilovka, Lobkovoje a Kamenskoje v Záporožskej oblasti a Ťaginka v Chersonskej oblasti. Straty nepriateľa predstavovali 90 vojakov, tri vozidlá, húfnicu D-30 a stanicu rádio-elektronického boja „Anklav-N“.

Boli tiež zničené štyri poľné muničné sklady.

Operačno-taktické letectvo, bezpilotné lietadlá, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zničili vzdušnú prieskumnú radarovú stanicu „Mars-L“ a zasiahli tiež koncentrácie nepriateľskej živej sily a vojenskej techniky v 137 miestach.

Systémy protivzdušnej obrany zostrelili sedem rakiet systému HIMARS, americkú protilietadlovú riadenú raketu „Patriot“ a 45 bezpilotných lietadiel.

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 631 lietadiel, 278 vrtuľníkov, 28.692 bezpilotných lietadiel, 556 protilietadlových raketových systémov, 16.725 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1393 raketometov, 12.567 poľných diel a mínometov, ako aj 24.201 špeciálnych vojenských vozidiel.