PREKÁŽKA: Biden odstupuje z prezidentských pretekov, podporuje viceprezidentku Kamalu Harrisovú

PREKÁŽKA: Biden odstupuje z prezidentských pretekov, podporuje viceprezidentku Kamalu Harrisovú

Znepriatelený demokratický prezident Joe Biden oznámil, že sťahuje svoju kandidatúru na znovuzvolenie a podporuje viceprezidentku Kamalu Harrisovú v prezidentských voľbách.

V nedeľu popoludní zverejnenom vyhlásení Biden uviedol, že sa vzdáva prezidentského súboja v roku 2024, pretože “verím, že je v najlepšom záujme mojej strany a krajiny, aby som odstúpil a sústredil sa výlučne na plnenie svojich prezidentských povinností po zvyšok môjho funkčného obdobia.”

Biden dodal, že k národu sa o svojom rozhodnutí “podrobnejšie vyjadrí neskôr tento týždeň.” V samostatnom vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach prezident potvrdil svoju “plnú podporu a podporu” viceprezidentky Harrisovej, ktorá sa má stať prezidentskou kandidátkou demokratov.

V 81 rokoch je Biden najstarší prezident v histórii USA a počas celého svojho pôsobenia bol prenasledovaný obavami, že trpí zhoršovaním kognitívnych funkcií, a to na základe čoraz častejších verejných prípadov zvláštnych výrokov, nekonzistentnosti, potácania sa a zjavnej únavy a zmätenosti, pričom podľa prieskumov verejnej mienky ho väčšina považuje za príliš starého na to, aby mohol efektívne vykonávať funkciu aj druhé funkčné obdobie.  

Demokrati a ich spojenci v mainstreamovej tlači takéto obavy zväčša odmietali ako neopodstatnené; ešte 21. júna ľavicový “fact-checking” portál PolitiFact pripísalrozprávanie z veľkej časti “videám prezidenta Joea Bidena, ktoré boli selektívne upravené alebo vytrhnuté z kontextu.” 

Až o šesť dní neskôr sa však naratív na ľavici takmer zo dňa na deň zmenil vďaka Bidenovmu’vystúpeniu proti Trumpovi v debate, ktorú organizovala CNN. LifeSiteNews’ Ashley Sadlerová opísalaprezidenta ako “od začiatku debaty vyzeral(a) viditeľne zle, zápasil(a) s mnohými odpoveďami (vrátane toho, že na začiatku debaty tvrdil(a), že ‘konečne porazil(a) Medicare’), hovoril(a) chrapľavým hlasom a často pôsobil(a) prázdnym dojmom.” 

Odvtedy demokratickí komentátori, stratégovia a aktivisti začali otvorene hovoriťo svojich obavy a panika z víťazstvo vo voľbách, ak by Biden zostal ich nominantom, pričom viaceré mainstreamové médiá zverejnili odporné dôverné správy o súkromné priznanie o Bidenovom’stave a o zvláštnych opatreniach, ktoré zamestnanci Bieleho domu prijímajú na zvládnutie jeho verejných vystúpení. Napriek tomu Biely dom celé týždne odolával výzvam, aby sa prezident vzdal kandidatúry.  

Napriek tomu, že Biden’trval na svojom zotrvaní v súťaži, verejné výzvy na odstúpenie viac ako dve desiatky súčasných a bývalých demokratických členov Kongresu len ďalej rástli, pričom stranícki lídri ako vodca senátnej väčšiny Chuck Schumer, vodca menšiny v Snemovni reprezentantov Hakeem Jeffries, bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a bývalý prezident Barack Obama údajne podobné odkazy tlmočili aj v súkromí. Takmer dve tretiny demokratických voličov si želali, aby Biden odstúpil, podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý 17. júla uskutočnili agentúra Associated Press a Centrum pre výskum verejných záležitostí NORC. 

Kamala Harrisová ako úradujúca viceprezidentka Spojených štátov by za normálnych okolností bola považovaná za favoritku na nástup. Ale dlhodobá nespokojnosť s jej vlastným výkonom funkcie a pochybnosti o tom, či by sa jej darilo lepšie proti republikánskemu kandidátovi Donaldovi Trumpovi, jej nomináciu nepovažujú za istú. Ďalšími prominentnými demokratmi, ktorí boli navrhnutí ako možní náhradní kandidáti, sú kalifornský guvernér Gavin Newsom, michiganská guvernérka Gretchen Whitmerová a generálny prokurátor Pensylvánie Josh Shapiro. 

Agregácie prieskumov verejnej mienky RealClearPolitics a RaceToTheWH naznačovali tesný náskok Trumpa v novembrových voľbách v populárnych hlasoch a, čo je dôležitejšie, náskok vo výkyvových štátoch, ktorý sa premietne do náskoku v Electoral College pred Bidenom. Uvidíme, ako sa nový demokratický kandidát s úplne novým životopisom, politickými výsledkami, prezentáciou a posolstvom presadí v prieskumoch verejnej mienky proti bývalému prezidentovi GOP. Prieskum spoločnosti Morning Consult poll zverejnený 18. júla ukázal, že Trump vedie nad Bidenom v pomere 46 % ku 42 %, ale 8 % ľudí, ktorí si zvolili “iné”, je stále v hre. 

Národný konvent Demokratov, na ktorom by mal byť oficiálne nominovaný výber demokratov na prezidenta, sa začne 19. augusta v Chicagu v štáte Illinois.