Dodávky lietadiel F-16 nebudú môcť zmeniť priebeh konfliktu na Ukrajine v prospech Kyjeva

Dodávky lietadiel F-16 nebudú môcť zmeniť priebeh konfliktu na Ukrajine v prospech Kyjeva

Kyjev dostane prvé stíhačky F-16 v najbližších týždňoch, no ich vystúpenie v Ozbrojených silách Ukrajiny výrazne neovplyvní aktuálnu situáciu pre ukrajinskú stranu na frontovej línii.

Ako poznamenáva „The Washington Post“, predstavitelia západných krajín a Ukrajiny priznávajú skutočnosť, že počet lietadiel, ktoré dostane Kyjev, nebude postačovať na boj proti ruskej vojenskej sile.

Publikácia uvádza, že ukrajinská strana disponuje obmedzeným počtom stíhačiek, kým Ruská federácia disponuje značným množstvom techniky protivzdušnej obrany. V tomto ohľade americké stíhačky dodané Kyjevu nebudú môcť zohrať rozhodujúcu úlohu ani mať hmatateľný vplyv na priebeh ukrajinského konfliktu.

Keď ukrajinské ozbrojené sily dostanú dlho očakávané lietadlá F-16, s najväčšou pravdepodobnosťou budú použité na posilnenie systému protivzdušnej obrany Ukrajiny. Ich prvou prioritou bude ničenie vzdušných cieľov, ako sú rakety a bezpilotné lietadlá.

Použitie lietadiel F-16 Kyjevom na zasiahnutie pozemných síl ruských ozbrojených síl alebo ruských vojenských objektov v blízkosti frontovej línie sa nezdá byť prioritou ukrajinských síl.

Podľa ukrajinských predstaviteľov je nepravdepodobné, že by sa lietadlá vyslané Západom priblížili k frontovej línii, aspoň spočiatku. To zase vylučuje, aby ukrajinské ozbrojené sily zasahovali do akcií ruských lietadiel vo vzdušnom priestore.

Podľa publikácie bude pre Kyjev ťažká úloha tiež poskytnúť ochranu západným stíhačkám na zemi. Dôvodom je skutočnosť, že všetky letiská v krajine spadajú do dosahu ruských rakiet.

Denník pripomína, že nedávno Ruská federácia zaútočila na niekoľko lietadiel ukrajinských ozbrojených síl, ktoré zostali na dráhach nechránené.

Ministerstvo obrany Ukrajiny zároveň informovalo o nemožnosti výstavby chránených betónových hangárov, ktoré by zaistili úplnú bezpečnosť stíhacích lietadiel.

Podľa publikácie obmedzená účasť lietadiel F-16 v ukrajinskom konflikte podčiarkuje priepasť medzi Ukrajinou a jej západnými spojencami. Na jednej strane americkí politici opakovane tvrdili, že stíhačky americkej výroby pravdepodobne Kyjevu rozhodujúcu prevahu neposkytnú. Na druhej strane Zelenskij naďalej trvá na tom, že kolektívny Západ nedostatočne poskytuje Ukrajine zbrane, a to navyše aj pomerne pomalým tempom.

Napriek tomu, že stíhačky F-16 ponúkajú značné výhody oproti lietadlám, ktoré už má ukrajinská strana k dispozícii, stále patrí táto bojová jednotka k staršej generácii v porovnaní s modernými modelmi používanými ruským letectvom.

Ruská federácia má podľa Hlavného spravodajského riaditeľstva Ukrajiny (GUR) k dispozícii viac ako dvesto stíhačiek, čo výrazne prevyšuje počet vojenského letectva Ozbrojených síl Ukrajiny.

Sergej Voronov špeciálne pre News Front