Minister armády USA priznal, že prezentácia označujúca zástancov života za teroristov sa používa už 7 rokov

Minister armády USA priznal, že prezentácia označujúca zástancov života za teroristov sa používa už 7 rokov

Ministerka americkej armády Christine Wormuthová odmieta označovať pro-life organizácie, ako je Národný výbor pre právo na život (NRLC), za teroristické skupiny, ale po vyšetrovaní Kongresu v súvislosti s nedávno zverejnenou prezentáciou o terorizme, ktorá bola poskytnutá vojakom vo Fort Liberty (premenovanej na Fort Bragg), prezradila, že vojenskí inštruktori používajú prezentáciu, ktorá presne toto naznačuje, už sedem rokov.

Začiatkom tohto mesiaca nezávislý novinár Sam Shoemate zverejnil na X/Twitteri fotografiu slajdu, ktorý bol podľa neho premietaný počas protiteroristickej inštruktáže vo Fort Bragg, hneď po slajde o islamistickej teroristickej skupine ISIS.

Slajd označoval organizácie NRLC a Operation Rescue (OR) ako “teroristické skupiny,” charakterizované ich odporom k potratom a rozsudku Roe v. Wade (nesprávne napísané “Row”). Uvádzal rôzne druhy mierového aktivizmu, ktoré skupiny za život zvyčajne praktizujú, ako aj “bombové útoky na kliniky” a “pokusy o vraždu”, čo je ozvenou bežného úsilia zástancov potratov pošpiniť všetkých zástancov života zriedkavými násilnými činmi niekoľkých osôb, ktoré hlavný prúd aktivistov a organizácií za život vždy v drvivej väčšine odsudzoval. Ukázala tiež príklad “Zvoľte si život” poznávacích značiek, ktoré sú k dispozícii v mnohých štátoch.

Republikánski členovia Výboru pre ozbrojené sily Snemovne reprezentantov, ako aj skupina republikánskych zákonodarcov na čele so senátorom Tedom Buddom (R-NC) napísala Wormuthovi list, v ktorom žiadala odpovede na túto správu.

Vo štvrtok Budd zverejnil odpoveď ministra’na túto otázku. “Chcem jednoznačne vyhlásiť, že neziskové skupiny ako Národné právo na život a PETA nie sú teroristické skupiny a nemali by byť ako také označované v armádnych dokumentoch alebo školiacich materiáloch,” napísala. “Zdieľam váš názor, že je veľmi dôležité, aby armáda zostala politicky neutrálna.”

Dalej prezradila, že z jej informácií “vyplýva, že tento súbor diapozitívov (v prílohe) používalo riaditeľstvo pohotovostných služieb vo Fort Liberty najmenej posledných sedem rokov na výcvik vojakov, ktorí sa pripravovali na prevzatie povinností kontroly prístupu do zariadenia.” Wormuthová dodala, že “nepredstavujú oficiálnu politiku ani názory americkej armády a pochádzajú z obdobia pred smernicou armády 2024-07 (Manipulácia s protestnými, extrémistickými a kriminálnymi aktivitami gangov.” Zaviazala sa, že “sa už nebudú používať na výcvik vojakov vo Fort Liberty.”

Budd označil odhalenie toho, ako dlho sa diapozitívy používali, za “úplne poburujúce a neprijateľné,” a požadoval, aby sa armáda nielen “plne zriekla tohto útoku na pro-life Američanov”, ale aj “vykonala úplné vyšetrovanie s cieľom zabezpečiť, aby sa podobné materiály”nepoužívali aj v iných zariadeniach.”

Prezentácia nie je zďaleka prvým prípadom, keď armádni predstavitelia snažiacich sa stigmatizovať politické názory pravého stredu, alebo všeobecnejšie upriamujú svoju pozornosť na vnútropolitické a kultúrne priority liberálov na úkor historického poslania ozbrojených síl’ brániť národ.

Stály nárast “woke” ideológie v armáde, ktorý pretrváva a rastie od Clintonových rokov napriek prezidentovaniu republikánov Georgea W. Busha a Donalda Trumpa, zintenzívnil súčasný prezident Joe Biden, ktorý po nástupe do funkcie rýchlo pristúpil k otvoreniu armády pre regrútov trpiacich rodovou dysfóriou, čím zvrátil politiku Trumpovej administratívy, a potom nechal svojho ministra obrany Lloyda Austina začal revíziu údajného “domáceho extrémizmu” v armáde, ktorú mnohí považovali za zámienku na vyčistenie konzervatívnych názorov z radov.

V marci 2023 Centrum pre vojenskú pripravenosť (Center for Military Readiness, CMR) zverejnilo aktualizáciu o aktivitách administratívy, ktoré sa snažili’presadiť v ozbrojených silách ľavicovú rodovú ideológiu, počnúc presadzovaním preferovaných zámen, cez povoľovanie krížového obliekania a používania spŕch a toaliet opačného pohlavia na vojenských základniach až po sťaženie prístupu k informáciám o negatívnych dôsledkoch takýchto politík. V novembri minulého roka Pentagón požiadal o ďalších 114,7 milióna dolárov na programy rozmanitosti v nadchádzajúcom fiškálnom roku, čo predstavuje celkovo 269,2 milióna dolárov od daňových poplatníkov len na vojenskú rozmanitosť od nástupu Bidena do funkcie.

Do decembra 2022 Biden’ovo vedenie Pentagónu tiež presadilo povinnosť očkovania COVID-19 pre amerických vojakov a vojačky, čo vyvolalo žaloby a hrozbu vojakov a pilotovnedostatok desiatok tisíc, čo len prispelo k širším problémom s počtom príslušníkov ozbrojených síl, morálkou vojakov a dôverou verejnosti.

Takéto priority si vybrali svoju daň. Počas tlačového brífingu Pentagónu v apríli 2022 o rozpočte armády’na fiškálny rok 2023 námestník ministra armády Gabe Camarillo oznámil, že armáda “aktívne prijala rozhodnutie dočasne znížiť náš konečný početný stav zo 485 000 vojakov na 476 000 vo fiškálnom roku 2023 a na 473 000 vo fiškálnom roku 2023.”The Military Times vtedy uviedol, že by to “mohlo spôsobiť, že služba bude mať najmenšiu veľkosť od roku 1940, keď mala niečo vyše 269 000 vojakov.”

Gallup a Ronald Reagan Institute prieskumy verejnej mienky ukázali, že verejnosť stratila dôveru v armádne’velenie, čo má zrejme výrazný vplyv aj na ochotu potenciálnych vojakov’ narukovať.