Prečo zástancovia života bielia podporu JD Vancea pre smrtiace potratové tabletky?

Prečo zástancovia života bielia podporu JD Vancea pre smrtiace potratové tabletky?

Senátor J. D. Vance podporuje prístup k smrtiacim potratovým tabletkám a je proti akémukoľvek federálnemu zákazu potratov – tak prečo ho niektoré pro-life skupiny tak ochotne podporujú?

“Senátor Vance je silným bojovníkom za rodiny v Ohiu a za hnutie za život,” uviedla členka predstavenstva organizácie Ohio Right to Life Emily Moreno Millerová v tlačovej správe skupiny. “Pridajte sa k nám v modlitbách za senátora Vancea a jeho rodinu, keď sa ujme tejto novej funkcie.”

Peter Range, výkonný riaditeľ skupiny’uviedol, že Vance “rozumie otázke života a záleží mu na nej na hlbokej úrovni.”

Ale kde je dôkaz, že v súčasnosti, v roku 2024, Vanceovi záleží na týchto otázkach natoľko, aby využil svoju platformu ako kandidát na viceprezidenta na boj za posvätnosť ľudského života prostredníctvom zmysluplnej ochrany pred narodením?

Mluvčí Rachel del Guidiceová v stredu 17. júla pre LifeSiteNews uviedla, že sa k podpore skupiny môže vyjadriť. LifeSiteNews upozornil, že Vance je proti federálnym obmedzeniam potratov, čo znamená, že štáty ako New York, Kalifornia, Illinois a New Jersey nemôžu mať žiadne obmedzenia.

Samotné Ohio stráca ochranu života kvôli radikálnej novely prijatej v roku 2023.

Čítajte: ‘Zrada’ katolíckej viery:

LifeSiteNews sa opýtal, čo ORTL očakáva od senátora Vancea, aké sú niektoré jeho pro-life postoje a či by skupina chcela, aby sa zasadzoval za pro-life obmedzenia a aby Trump zmenil názor na federálny zákaz potratov.

Na následnú pripomienku LifeSiteNews vo štvrtok popoludní nereagoval.

Dňa 7. júla, ešte pred tým, ako bol vybraný za kandidáta na prezidenta Trumpa’Vance vystúpil v relácii “Meet the Press.” Počas tohto rozhovoru povedal, že podporuje “prístup” k potratovým liekom.

Takisto nesprávne prezentoval prípad Najvyššieho súdu FDA v. Alliance for Hippocratic Medicine, pričom naznačil, že súd rozhodol v prospech práva na potratové lieky. Prípad sa skôr sústredil na to, či pro-life lekári majú právo napadnúť uvoľnené predpisy.

“V otázke potratovej tabletky, čo’s mnohí z nás povedali … Najvyšší súd vydal rozhodnutie, v ktorom povedal, že Američania by mali mať prístup k týmto liekom, Donald Trump podporil tento názor, ja podporujem tento názor,” Vance povedal.

V rozhovore tiež naznačil, že “Trumpov a republikánsky prístup” k interrupciám by sa mal zamerať na zníženie nákladov na pôrod a zvýšenie dostupnosti bývania.

“Donald Trump je tu pragmatickým vodcom. On’hovorí, že o väčšine potratovej politiky budú rozhodovať štáty,”povedal Vance. “Chceme uľahčiť a sprístupniť mladým ženám a rodičom, aby si mohli založiť rodinu, chceme znížiť náklady na bývanie, odstrániť tie prekvapivé účty za lekárske ošetrenie, ktoré vidí toľko rodín po narodení dieťaťa. To’je Trumpov a republikánsky prístup k tejto problematike.”

Od tohto rozhovoru uplynuli už takmer dva týždne. Portál LifeSiteNews nenašiel žiadne vyhlásenie Vancea alebo jeho tímu, ktoré by jeho vyjadrenia stiahlo alebo objasnilo. Počas svojho štvrtkového prejavu pred koalíciou Viera a sloboda dokonca ani nevyslovil slovo “potrat”.

Citoval však film Pulp Fiction a povedal, že “sociálni konzervatívci majú miesto pri tomto stole a vždy ho mať budú.”

Komentár vyslovil na adresu “reptania” o tom, že sociálni konzervatívci strácajú hlas, čím pravdepodobne narážal na GOP rozmáčanie svojej doterajšej podpory biblického manželstva a posvätnosti ľudského života vo svojej platforme na rok 2024.

Čítajte: Vivek Ramaswamy touts watered-down GOP platform on abortion, homosexual ‘marriage’

Kandidát na prezidenta potom povedal, že jednou z Trumpových’veľkých cností “jeho prístupu k politike” je to, že chce “posunúť loptu o jeden yard” skôr, ako sa dá posunúť “o 10 yardov skôr, ako ju posunieme na touchdown.”

“Nezabúdajte, že ide o človeka, ktorý doručil sociálnym konzervatívcom viac než ktorýkoľvek prezident za 39 rokov môjho života,” povedal Vance a požiadal o “milosť” a “dôveru.”

Susan B. Anthony Pro-Life America žiada o rovnakú “dôveru.”

Skupina označila Vancea za “silnú voľbu” a uviedla, že senátor z Ohia preukázal “odvahu v odhalil agendu demokratov’ potratov z akéhokoľvek dôvodu, dokonca aj v siedmom, ôsmom alebo deviatom mesiaci,” pred víťazstvom vo voľbách v roku 2022.

LifeSiteNews požiadal o vysvetlenie, prečo skupina podporuje Vancea napriek tomu, že je proti akýmkoľvek federálnym obmedzeniam potratov a podporuje potratové tabletky. LifeSiteNews poukázala na to, že New Jersey, Illinois, Kalifornia, New York, Vermont a ďalšie štáty môžu povoliť “interrupcie v siedmom, ôsmom alebo deviatom mesiaci” “z akéhokoľvek dôvodu” bez akejkoľvek federálnej ochrany.

Predsedníčka Marjorie Dannensfelserová poskytla v stredu komentár prostredníctvom svojej hovorkyne. “Som si istá, že senátor Vance odpovedal na otázku o úplnom zákaze, ktorý považuje v súčasnosti za politicky nemožný,” povedala Dannenfelserová pre LifeSiteNews. “Som si rovnako istá, že si myslí, že lekári by mali byť zapojení do podávania týchto nebezpečných liekov a že štáty by mali mať právo ich regulovať.”

Skupina neodpovedala na bezprostredne nasledujúci e-mail, ktorý v stredu poslala a v ktorom sa pýtala, či sa Vance vyjadril ďalej k federálnemu zákazu potratov alebo k iným opatreniam, ktoré podporuje na obmedzenie potratov. LifeSiteNews sa pýtal, či existuje konkrétny súbor záväzkov, ktoré SBA presadzuje, aby Trumpova kampaň prijala.

LifeSite tiež požiadal o akékoľvek dôkazy, ako napríklad tlačové vyhlásenia alebo príspevky na sociálnych sieťach, ktoré podporujú ich tvrdenie, že Vance podporuje účasť lekárov na podávaní potratových liekov a reguláciu zo strany štátov.

V každom prípade, samotné podávanie potratových liekov lekárom nie je v skutočnosti hlavným problémom – nenarodenému dieťaťu, ktoré je prostredníctvom týchto liekov zabíjané, je jedno, či smrteľné lieky podáva jeho mame lekár alebo lekárnik CVS. Dôležitejšie je, že sa zabíja nevinné nenarodené dieťa.

Iné pro-life skupiny a lídri zaujali opatrnejší prístup.

Čítajte: Marco Rubio popiera silné pro-life presvedčenie tým, že súhlasí s potratovým kompromisom GOP’

Studenti za životnú akciu uviedli, že Vance’s “skromné začiatky z neho urobili výrečného zástancu rodín, ktoré sa ocitli na okraji spoločnosti” a uviedla, že “bola hrdá na to, že mohla spolupracovať so senátorovým’tímom na poskytnutí dodatočných výhod pre mladé rodiny a tehotné matky.”

Akcia SFL však vo svojom vyhlásení a následných komentároch požadovala od volebného lístka Trump-Vance ďalšie záväzky.

Skupina said “bude dôležité hovoriť s týmto lístkom o skutočnostiach, ako Bidenova administratíva vyzbrojila politiku a zákony proti Američanom podporujúcim život a nenarodeným deťom” a v tej istej tlačovej správe odkázal na predchádzajúce vyhlásenie o tom, že Vance sa mýli v otázke potratových liekov.

SFL Action má kritizovala prezidentovho’syna Erica za to, že počas prirovnania o rozbitom dome a platforme GOP označil otázku potratov za “fľak na stene v pivnici,”. SFL Action tiež požiadala Trumpa, aby podporil “New Deal” v oblasti potratov, vrátane zákazu plánovaného rodičovstva, kampane proti neskorým potratom a podpory teórie, že 14. dodatok’zaručuje právo na život, ktoré sa začína v maternici.

Prezidentka LiveAction Lila Roseová tiež kritizovala Vancea.

“Skutočnosť je takáto: máme do činenia s dvoma lístkami za legalizáciu potratov, pričom lístok Biden/Harris podporuje potraty detí počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva, ako aj politické prenasledovanie ľudí, ktorí sú za život,” Rose napísala na X (predtým Twitter).

“Vyzývam všetkých kandidátov, aby videli odporné zlo potratov, zmenili svoje postoje a stali sa bojovníkmi za najnevinnejšie z nás,” uviedol Rose.

Rose má pravdu.

Hnutie za život musí pracovať na ochrane každého nenarodeného dieťaťa od momentu počatia. Potraty sú odporné zlo, pretože ukončujú nevinný ľudský život a zanechávajú mamy, otcov a rodiny zranené.

Pragmatický “prístup” k politike nemôže byť taký, ktorý zahŕňa to, že necháme zomrieť 1 milión detí ročne a ignorujeme akýkoľvek skutočný boj v snahe zastaviť potraty.

Vance chce, aby sme jednoducho “verili” Trumpovi, že chápe, čo sa deje s politikou, ale skutočná dôvera sa získava, nie dáva.

Ak chce Vance, aby pro-liferi a sociálni konzervatívci dôverovali Trumpovej kampani, mal by uviesť nejaké konkrétne dôvody, prečo – a ísť do NBC News a podeliť sa o svoju podporu “prístupu k potratovým tabletkám” je jeden z najhorších spôsobov, ako to urobiť.

Ako povedala Lila Rose, “americké”deti si zaslúžia niečo lepšie.”