SLEDUJTE: Michala na republikánskom národnom zhromaždení

SLEDUJTE: Michala na republikánskom národnom zhromaždení

Republikánsky delegát sa na pódiu republikánskeho národného zjazdu (RNC) v Milwaukee modlil modlitbu k svätému archanjelovi Michalovi.

Video zverejnené na X ukazuje B.J. Jamesa, delegáta RNC z Iowy, ako sa počas štvrtého dňa zjazdu modlí modlitbu k svätému Michalovi a publikum ho povzbudzuje.

Pri Jakubovej modlitbe je vidieť, ako sa účastníci pripájajú k modlitbe alebo prikyvujú. Jedného muža možno vidieť, ako si sníma klobúk.

Muž si počas modlitby k svätému Michalovi Archanjelovi sníma klobúk. Zdroj: Miestny úrad pre ochranu prírody a krajiny (MZVaEZ SR), Bratislava: Mikuláša, ktorý sa modlil k svätému Michalovi. „Katolíci pre katolíkov/X

“Výchova našich detí je najdôležitejšou úlohou, ktorú máme,” povedal James v príhovore pred modlitbou.

Poznamenala, že jej rodina každý večer končí svoje modlitby modlitbou k svätému Michalovi.

Modlitbu k svätému archanjelovi Michalovi zložil pápež Lev XIII. v roku 1884 po tom, čo videl vízie satana, ktorý útočí na Katolícku cirkev. Od roku 1886 až do liturgických prevratov v 60. rokoch 20. storočia bola povinná po každej nízkej omši, hoci ju odporúčali aj nasledujúci pápeži vrátane pápeža svätého Jána Pavla II.

Otec Gabriele Amorth, niekdajší hlavný vatikánsky exorcista, vo svojej knihe Exorcista vysvetľuje démonov poznamenal, že anjeli “majú určitý stupeň moci proti bežným pokušeniam, ako aj mimoriadnemu duchovnému zlu” a dosvedčil, že svätý Michal je “najmocnejší” archanjel “v boji proti démonom.”

Kritizoval zrušenie modlitby k svätému Michalovi po svätej omši s tým, že jej odstránenie “vytvára ochudobnenie, prázdnotu.”

Monsignor Stephen Rossetti, exorcista z Washingtonskej arcidiecézy, tiež povedal, že posadnutý bývalý satanista, ktorému slúžil, povedal, že počul “kričať démonov” počas modlitby sv. Michala po svätej omši. “Je to také strašné, desivé a bolestivé,” povedal tento muž. 

Svätý Ján Pavol II zdôraznil “ako veľmi Cirkev potrebuje [svätého Michala’nebeskú ochranu: od neho, ktorý je v Biblii predstavený ako veľký bojovník proti drakovi, vodcovi démonov.”

Sv. Michal, “ktorému Cirkev na Východe i na Západe nikdy neprestala vzdávať osobitnú úctu,” povedal pápež, “je po boku Cirkvi, aby ju bránil proti všetkým neprávostiam storočia, aby pomáhal veriacim odolávať diablovi, ktorý ‘ako revúci lev obchádza a hľadá, koho by zožral’” (1 Pt 1,6), a preto je v službe Cirkvi, aby ju chránil pred všetkými neprávosťami storočia. 5, 8). 

Úplné znenie modlitby k svätému Michalovi archanjelovi v angličtine a latinčine je nasledovné:

Svätý Michal archanjel, 
ochraňuj nás v boji. 
Buď našou obranou proti zlobe a nástrahám diabla. 
Aby ho Boh pokarhal, pokorne sa modlíme, 
a ty urob, 
O knieža nebeských zástupov, 
Božou mocou, 
zatlač do pekla satana, 
a všetkých zlých duchov, 
ktorí sa potulujú po svete 
hľadajúc skazu duší. Amen. 

Svätý Michal Archangele,
defende nos in proelio;
contra nequitiam et insidias diaboli esto praesidium.
Imperet illi Deus, supplices deprecamur:
tuque, Princeps militiae Caelestis,
satanam aliosque spiritus malignos,
qui ad perditionem animarum pervagantur in mundo,
divina virtute in infernum detrude. Amen.

Dlhšiu modlitbu k svätému Michalovi, ktorú zložil pápež Lev XIII, nájdete zde.