Biskup Olson hovorí, že cenzurovaní kňazi slúžia bojujúcim texaským karmelitánom

Biskup Olson hovorí, že cenzurovaní kňazi slúžia bojujúcim texaským karmelitánom

Fortworthský biskup Michael Olson potvrdil, že karmelitánsky kláštor v jeho diecéze pozval cenzurovaných kňazov na slúženie omší po tom, čo Olson odmietol povoliť kňazom vysluhovať sviatosti v rámci 14-mesačného sporu medzi biskupom a kláštorom. 

Biskup Olson 18. júla zverejnil na webovej stránke diecézy Fort Worth vyhlásenie, ktoré predstavuje najnovší vývoj v spore, ktorý trvá od apríla 2023 medzi ním a karmelitánskym kláštorom Najsvätejšej Trojice.

Olson napísal, že “reverend Christopher Clay,” kňaz diecézy Scranton “ktorý má od júna 2004 zakázané vykonávať kňazskú službu a ktorému bolo predtým zamietnuté povolenie vykonávať kňazskú službu v diecéze Fort Worth, celebroval omšu v arlingtonskom karmelu na pozvanie bývalého priora.”

Olson dodal, že podobne konal aj ďalší kňaz. Otec Marshall Roberts, “kňaz diecézy Scranton bez fakúlt pre duchovnú službu, celebroval omšu na pozvanie bývalej predstavenej Arlingtonského karmelu. Urobil tak bez môjho vedomia a bez toho, aby si vyžiadal povolenie alebo fakulty odo mňa alebo od ktoréhokoľvek úradníka diecézy Fort Worth alebo od diecézy Scranton.”

Clay je opísaný diecézou Scranton ako “dôveryhodne obvinený” zo zneužívania. Diecéza potvrdila, že Olsonov’opis Claya je presný, pričom v júni 2004 bol “odvolaný zo služby.”Clay odvtedy pôsobí v oblasti Fort Worth.

Súhrnné informácie o pozadí

Pre tých, ktorí sledujú prípad Arlingtonského Karmelu (pozri LifeSite’s plný archív tu), Olson’ovo vyhlásenie prichádza len ako posledné v dlhom rade angažovaného a komplikovaného vývoja. 

Prípad sa stal čoraz viac verejným a angažovaným po tom, ako sa v apríli 2023 objavil vo verejnej sfére. Mníšky podali občianskoprávnu žalobu proti Olsonovi kvôli tomu, čo označili za jeho “nezákonný, bezbožný, neoprávnený, explicitný a systematický útok na svätosť a autonómiu žalobcu’a sestier.”

Olson sa pomstil a urobil zarážajúci krok odhalenie verejnosti v máji 2023, že v apríli 2023 dostal správu, že Matka Tereza Agnes Gerlachová z Karmelu sa “dopustila hriechov proti šiestemu prikázaniu a porušila sľub čistoty s kňazom mimo diecézy Fort Worth.”

Jeden deň po vymenovaní za pápežského komisára, 1. júna 2023, Olson sumárne vylúčil Matku Terezu z karmelitánskeho rádu s tým, že jeho šesťtýždňové vyšetrovanie ju uznalo za vinnú z porušenia šiesteho prikázania s kňazom, ktorý v tom čase nebol menovaný. 

Medzičasom dostala 30 dní na to, aby sa proti tomuto rozhodnutiu odvolala vo Vatikáne, čo aj využila. Olsonovo’vylúčenie Matky Terezy bolo v máji Vatikánom zrušené.

Vyvrcholením mnohomesačného procesu bolo v auguste 2023 mníšky napísali že “už neuznávajú autoritu” Olsona, pričom sa odvolávali na “bezprecedentné zasahovanie, zastrašovanie, agresiu, súkromné a verejné ponižovanie a duchovnú manipuláciu ako priamy dôsledok postojov a ambícií súčasného biskupa z Fort Worthu vo vzťahu k našej ctihodnej matke predstavenej, k nám samým a k nášmu majetku.”

Vymenovanie nového predstaveného

Ako pápežský komisár karmelitánskeho kláštora bol Olson Vatikánom vyhlásený za osobu, ktorá má “plnú riadiacu právomoc” nad komunitou. Dňa 18. apríla Olson oznámil Svätej stolici formálne poverenie konventu Karmelitánsky kláštor Najsvätejšej Trojice svojmu zastrešujúcemu karmelitánskemu orgánu  a to Združeniu Krista Kráľa v Spojených štátoch amerických. 

ČÍTAŤ: Vatikán menuje nového riaditeľa texaského karmelu po ročnom konflikte s biskupom Olsonom  

Podľa Vatikánu bola Matka Mária od Vtelenia – predsedníčka Združenia U.Amerického združenia Krista Kráľa – by sa mala stať “zákonnou predstavenou” arlingtonského Karmelu. 

Arlingtonský karmel však reagoval slovami, že takýto dekrét je “v skutočnosti nepriateľským prevzatím, ktoré nemôžeme s čistým svedomím prijať.” 

Dodali, že prijatie Matky Márie “by ohrozilo integritu nášho kláštora ako komunity, ohrozilo by povolania jednotlivých mníšok, náš liturgický a duchovný život a hmotný majetok kláštora. Táto vonkajšia autorita by nás mohla ľahko rozptýliť, vnucovať nám svoju agendu, pokiaľ ide o naše každodenné dodržiavanie predpisov, a nakladať s naším majetkom—dokonca aj so samotným kláštorom—podľa svojich predstáv, čo je v rozpore s našimi sľubmi a zámermi tých, ktorí našu komunitu založili, a našich dobrodincov.”

Následne odmietli prijať matku Máriu do kláštora. 

Olson’vo svojom vyhlásení z 18. júla uvádza, že to bola samotná matka Mária, ktorá mu povedala o otcovi. Clayovi, ktorý v kláštore slúžil omšu, hoci neuvádza, kto potvrdil, že tam o. Roberts slúžil omšu.

Arlingtonský Karmel sa k tejto záležitosti odmietol vyjadriť, avšak poznamenal, že o Olsonovom’vyhlásení z 18. júla neboli vopred informovaní, kým ich naň neupozornil LifeSiteNews. 

Ak by však bolo biskupovo’vyhlásenie pravdivé, nebolo by prekvapujúce, že Karmel hľadal sviatosti u každého kňaza, ktorý by bol ochotný ich ponúknuť. V rámci prebiehajúceho sporu Olson už takmer rok zakázal kňazom slúžiť na Karmeli, čo zopakoval aj vo svojom najnovšom vyhlásení: 

Pokračujem v spolupráci s Matkou Máriou od Vtelenia, aby sme obnovili sviatostný život arlingtonského Karmela. Kým však sestry neprijmú jej menovanie za svoju legitímnu predstavenú, nemôžem udeliť povolenie alebo fakulty na vysluhovanie sviatostí žiadnemu kňazovi z diecézy Fort Worth alebo z inej diecézy či rehoľného inštitútu.

Celý prebiehajúci prípad bol zo strany Olsona poznačený trochu bezprecedentnými krokmi, najmä pokiaľ ide o verejné odhalenie detailov okolo jeho súkromného stretnutia s Matkou Terezou spolu s neuveriteľne rýchlym vylúčením z rádu.

Obdivovatelia tiež naznačili, že oficiálne dôvody, ktoré Olson a Vatikán uviedli vo svojich rozhodnutiach proti Karmelu, vyvracajú skryté zámery Olsona alebo CICLSAL, najmä vzhľadom na ich citáciu Vultum Dei a Cor Orans – dokumentov, ktoré boli použité na potlačenie kvitnúcich tradičných spoločenstiev. 

Olson pohrozil exkomunikáciou komunity, hoci komunita opakovane potvrdila, že uznáva legitimitu Olsona ako biskupa a pápeža Františka ako pápeža a zároveň odmieta to, čo označuje za jeho “zneužívanie” voči nim.