Rodičia sa bránia žalobou proti zákazu oznamovania pohlavia na kalifornských verejných školách

Rodičia sa bránia žalobou proti zákazu oznamovania pohlavia na kalifornských verejných školách

V pondelok 15. júla sa Kalifornia stala prvým štátom v Amerike, ktorý od pedagógov vo verejnom školskom systéme vyžaduje, aby zachovali mlčanlivosť, ak sa ich deti rozhodnú identifikovať ako iné pohlavie alebo sexualitu. V utorok školský obvod Chino Valley Unified spolu s koalíciou rozhnevaných rodičov zažalovali demokratického guvernéra Gavina Newsoma s tým, že zákon porušuje ústavné práva rodičov. Zákon má nadobudnúť účinnosť v januári.

“Školskí úradníci nemajú právo mať pred rodičmi tajomstvá, ale rodičia majú ústavné právo vedieť, čo ich maloleté deti robia v škole,” uviedla vo vyhlásení Emily Rae, právna zástupkyňa okresu Chino Valley. Jonathan Keller z Kalifornskej rady pre rodinu súhlasil a uviedol: “Tento návrh zákona podkopáva základnú úlohu (rodičov’) a vystavuje chlapcov a dievčatá potenciálnemu nebezpečenstvu. Mamy a otcovia majú ústavné aj božské poverenie viesť a chrániť svoje deti a AB 1955 túto posvätnú dôveru hrubo porušuje.“”

O intervenciu v súdnom procese v prospech rodičovského oznamovania požiadalo viacero organizácií vrátane Aliancie pre rodinnú politiku, Pacifického inštitútu spravodlivosti a Goldwaterovho inštitútu. Ako informovala agentúra Associated Press, minulý rok “24 republikánskych generálnych prokurátorov štátov podalo žiadosť na podporu matky z kalifornského mesta Chico, ktorá tvrdila, že školskí úradníci umožnili jej dieťaťu spoločenskú zmenu bez jej súhlasu,” a 16 demokratických generálnych prokurátorov podalo žiadosť na obranu rozhodnutia.

V rozhodujúcom kultúrnom boji medzi skupinami LGBT aktivistov a rodičmi sa demokrati postavili na stranu LGBT hnutia.

Jeden z týchto LGBT aktivistov je najznámejší demokratický zákonodarca v štáte, muž s príznačným menom Scott Wiener. Wiener je zákonodarca, ktorý navrhol, aby bola Hodina rozprávok pre deti s drag queen povinná, bojoval za to, aby násilníci neboli zapísaní v registri sexuálnych delikventov, a presadzoval legislatívu, ktorá znížila trestný čin vedomého vystavenia sexuálneho partnera vírusu HIV z trestného činu na priestupok. V reakcii na poznámku Elona Muska, že Kalifornia by mohla začať odoberať rodičom deti s transidentifikáciou, Wiener komentoval, “Elon Musk je učebnicovým príkladom toho, prečo by deti nemali’byť nútené priznať sa rodičom.”

Kalifornskí demokrati predložili návrh zákona AB 1955 v reakcii na to, že sedem kalifornských školských rád zaviedlo politiku, ktorá vyžaduje oznámenie rodičom predtým, ako vedenie školy formálne zmení pohlavie alebo meno ich detí v škole; šesť štátov vrátane Alabamy, Arkansasu, Indiany, Severnej Karolíny, Južnej Karolíny a Tennessee tiež vyžaduje oznámenie rodičom. Štát Virgínia odporučil školským radám, aby vytvorili zásady oznamovania rodičom, ale zatiaľ neprijal zákon, ktorý by ich vyžadoval.

LGBT skupiny požadovali, aby zákonodarcovia zastavili oznamovanie rodičom.

“Tento kritický právny predpis posilňuje ochranu LGBTQ+ mládeže pred politikou núteného informovania, poskytuje zdroje pre rodičov a rodiny LGBTQ+ študentov, aby ich podporil pri rozhovoroch podľa ich podmienok, a vytvára kritické záruky, aby sa zabránilo odvetným opatreniam voči učiteľom a zamestnancom školy, ktorí podporujú bezpečné a podporné školské prostredie pre všetkých študentov,” uviedol vo vyhlásení Tony Hoang, výkonný riaditeľ skupiny na podporu LGBTQ+ študentov Equality California. Ďalšie LGBT skupiny sa s ním stotožnili.

Súdny proces je ďalším príkladom stretu medzi dlhodobo uznávanými ústavnými právami, ako sú rodičovské práva, a novými, fiktívnymi právami, ktoré presadzuje hnutie LGBT v snahe o kultúrnu dominanciu — v tomto prípade ide o “právo na súkromie” “LGBT detí.” Kalifornia je príkladom toho, čo sa stane, keď sa LGBT aktivisti stanú zodpovednými za tvorbu politiky. Ako prvé na programe? Oddeľovanie detí od ich rodičov.