Nový film "Conclave" zobrazuje záhadnú smrť pápeža a voľbu nového

Nový film "Conclave" zobrazuje záhadnú smrť pápeža a voľbu nového

Práve bol zverejnený trailer k pripravovanému filmu Conclave.  

Film, ktorého premiéra je naplánovaná na 1. novembra, sleduje fiktívneho kardinála Lawrenca (hrá ho Ralph Fiennes), ktorý organizuje voľbu nového pápeža po záhadnej smrti toho predchádzajúceho, ktorý uchovával temné tajomstvo.  

“Kardinál Lawrence je poverený vedením jednej z najtajnejších a najstarších udalostí na svete voľbou nového pápeža, kde sa ocitne v centre sprisahania, ktoré by mohlo otriasť samotnými základmi cirkvi,” uvádza sa v zhrnutí na filmovej webovej stránke IMDB. 

Film, ktorý The Hollywood Reporter označil za “vatikánsky konšpiračný thriller”, vychádza z knihy z roku 2016 Roberta Harrisa, britského spisovateľa historických románov, ktorý je autorom kníh o starovekom Ríme a druhej svetovej vojne. Harris je aktívny na X, kde často belítujekonzervatívcov ako Nigel Farage. Film režíruje rodený Nemec Edward Berger, ktorý v roku 2022 dohliadal na remake Všetkého pokoja na západnom fronte.  

Fiennes’ Lawrence je dekanom kardinálskeho kolégia. Snaží sa nájsť rovnováhu medzi súperiacimi liberálnymi a konzervatívnymi frakciami, pričom sa dostáva pod silný tlak. “Nikdy nenájdeme kandidáta, ktorý by’nemal’nejakú čiernu škvrnu,” hovorí jedna z“postáv filmu v upútavke. V jednej scéne je strecha Sixtínskej kaplnky rozmetaná niečím, čo by mohla byť strela. 

Katolíci okamžite spoznajú mnohé podobnosti medzi filmom a udalosťami, ktoré sa odohrali vo Vatikáne v roku 2013 po záhadnej rezignácii pápeža Benedikta XVI, ktorý po uvedení zdravotných dôvodov na odstúpenie žil ešte deväť rokov.  

Konkláve v roku 2013 podrobne skúmala aj katolícka novinárka Julia Meloniová, ktorá napísala knihu o vplyve liberálneho Sv. Gallen mafia naň pôsobila.  

Arcibiskup Carlo Maria Vigano, bývalý apoštolský nuncius v Spojených štátoch, tiež opakovane uviedol, že na konkláve došlo k závažným nezrovnalostiam , a to až do takej miery, že tvrdil, že kardinál, ktorý sa na ňom zúčastnil, povedal mu, že “bol svedkom skutočností, ktoré robia voľbu Jorgeho Maria neplatnou.” 

Podľa The Hollywood Reporter, Conclave je produkuje londýnska spoločnosť House Productions a FilmNation Entertainment a spolufinancovali ho FilmNation a Indian Paintbrush. Conclave vydáva Focus Features, čo je nezávislá distribučná spoločnosť vlastnená spoločnosťou Comcast, ktorá je dcérskou spoločnosťou NBC Universal.