Biden navrhne obmedzenie funkčného obdobia a nový etický kódex pre Najvyšší súd: správa

Biden navrhne obmedzenie funkčného obdobia a nový etický kódex pre Najvyšší súd: správa

Podľa novej správy denníka The Washington Post plánuje demokratický prezident Joe Biden navrhnúť súbor dramatických zmien na Najvyššom súde USA, ktoré majú upokojiť hnev ľavicových strán v súvislosti s jeho nedávnym rozhodnutím v prospech prezidentskej imunity a ďalších výsledkov, ktoré uprednostňujú ich politickí nepriatelia.

The Post v utorok uviedol, že Biden sa cez víkend podelil s členmi Kongresového progresívneho zoskupenia o podrobnosti svojho plánu, ktorý zahŕňa obmedzenie funkčného obdobia sudcov Najvyššieho súdu a nový a “vynútiteľný” etický kódex.

“Budem potrebovať vašu pomoc v otázke Najvyššieho súdu, pretože sa chystám vyjsť – nechcem to predčasne oznamovať – ale chystám sa vyjsť s veľkou iniciatívou na obmedzenie súdu,”povedal údajne ľavicovým zákonodarcom. “Posledné tri mesiace som spolupracoval s ústavnými vedcami a potrebujem pomoc.”

Plán zahŕňa aj návrh ústavného dodatku, ktorý by “odstránil širokú imunitu prezidentov a iných ústavných činiteľov,” podľa Post.

Návrhy, z ktorých väčšina by si vyžadovala náročný proces novelizácie americkej Ústavy, sa pravdepodobne nestanú realitou ani v prípade, že Biden v novembri vyhrá opätovné voľby, pretože by si vyžadovali buď dvojtretinovú nadpolovičnú väčšinu v oboch komorách Kongresu, alebo zhromaždenie zvolané dvoma tretinami štátnych zákonodarných zborov a následne ratifikáciu ľudovým hlasovaním v 38 štátoch.

Ale pokračujú demokrati’ v uspokojovaní nenávisti liberálnych aktivistov’ voči súdu pre sériu vysokopostavených rozhodnutí, ktoré išli proti ich záujmom, vrátane zvrátenie Roe v. Wadev roku 2022 a tohtoročné leto potvrdenie určitej prezidentskej imunity pre Donalda Trumpa a zvrátenie Chevronovej doktríny, ktorá poskytla nezvoleným byrokratom značnú regulačnú voľnosť; ako aj pokračujúce útoky na konzervatívnych sudcov Clarence Thomas a Samuel Alito.

V každom prípade si demokrati naďalej kladú otázku, či dostanú príležitosť pokúsiť sa takéto plány uskutočniť v budúcom roku vzhľadom na trvajúcu nespokojnosť s Bidenovým’vekom, mentálnymi schopnosťami a politickou životaschopnosťou. 

Agregácie prieskumov RealClearPolitics a RaceToTheWH naznačujú tesný náskok Trumpa v ľudovom hlasovaní v novembrových voľbách a, čo je dôležitejšie, náskok v rozhodujúcich štátoch, ktorý sa premietne do náskoku v Electoral College pred Bidenom.