Pokus o atentát na Trumpa odhaľuje hlbokú hnilobu v našej politike. Čo budeme robiť ďalej?

Pokus o atentát na Trumpa odhaľuje hlbokú hnilobu v našej politike. Čo budeme robiť ďalej?

Záväzok modliť sa za Donalda Trumpa po pokuse o atentát: Podpíšte sa teraz

Samozrejmosťou je, že nedávny pokus o atentát na prezidenta Donalda Trumpa v Butleri v Pensylvánii bol činom zla. Jeden človek bol zabitý, dvaja ľudia zostali v kritickom stave.

Sám Trump bol doslova necelý centimeter od straty života. Určite možno považovať za zázrak, že bol tak blízko, a predsa prežil len vďaka tomu, že práve v kritickom okamihu otočil hlavu.

Pokladajú sa všetky relevantné otázky, prvá: Ako sa to stalo?

Nie som odborník na bezpečnosť. Ale nedokážem si predstaviť, ako sa strelec (alebo ktokoľvek iný) mohol dostať na vrchol budovy, ktorá sa nachádza tak blízko miesta, kde mal hovoriť prezident Trump – a už vôbec nie to, prečo úrady na mieste činu odmietli toľko varovaní od divákov, ktorí ho tam zbadali.

Ochrana prezidenta, bývalého prezidenta alebo významného prezidentského kandidáta je zvyčajne (a nevyhnutne) mimoriadne prísna. S atentátmi a pokusmi o atentát máme príliš veľa skúseností na to, aby to bolo inak. Bezpečnostní špecialisti musia identifikovať všetky možné cesty útoku a potom prijať vhodné opatrenia, aby sa tieto cesty nedali’použiť.

Na mieste tejto kampane sa niečo strašne pokazilo. Vyšetrovanie Kongresu, po ktorom sa volá, je absolútne nevyhnutné. Takéto narušenie bezpečnosti sa už nesmie opakovať.

Druhá otázka, ktorá sa kladie, znie: Prečo sa to stalo?

Internetom sa šíria dohady o tajných sprisahaniach na vysokej úrovni, o psycho-operačných operáciách CIA a o vládnom krytí. Nemusíte však byť “konšpiračným teoretikom”, aby ste si pripomenuli slávnu vetu z Hamleta o tom, že v Dánsku je niečo zhnité.

Jasné je, že v našom politickom prostredí je”niečo zhnité a tá hniloba siaha hlboko. V dňoch po streľbe komentátori a TikTokeri, ktorí sú Trumpovi naklonení, zdieľali videoklipy s divokými obvineniami demokratov na adresu Donalda Trumpa.

Je’to rasista, fašista, začínajúci Mussolini. Podporuje násilie. Jeho tajným plánom je nastoliť kresťanský nacionalistický režim.

Chce podkopať náš volebný systém. Ak sa Trump vráti do Bieleho domu, už nikdy nebudeme mať voľby.

Koľkokrát sme už počuli, že Trump je “hrozbou pre našu demokraciu”?

Čítajte: Katolícky kňaz, ktorý udelil požehnanie na Trumpovom mítingu, povedal účastníkom, aby sa ‘modlili za jeho ochranu’

Takéto prívlastky zaznievajú od politikov z celej škály demokratov, až po samotného Joea Bidena. Opakujú ich “hovoriace hlavy” z takzvaných “mainstreamových” alebo “legacy” médií.

Na internete dokonca koluje video, na ktorom sú ženy oblečené v červených rúchach a bielych čepcoch z “Príbehu služobníčky”.”Jeho nie príliš jemným posolstvom je, že ak bude zvolený Trump, ženy budú zredukované na opovrhnutiahodné domáce a sexuálne otroctvo.

Sme’ďaleko za obyčajným politickým hádzaním špiny. Tento bubon neutíchajúceho ohovárania trvá v tej či onej podobe už takmer desať rokov, odkedy Trump v roku 2015 prvýkrát oznámil svoju kandidatúru.

Aký je kumulatívny vplyv takejto litánie obvinení? Nie je’možné (dokonca pravdepodobné), že tieto opakované obvinenia môžu podnietiť niekoho, kto je anarchista, politický radikál, potenciálny terorista alebo koho duševná stabilita je vratká, aby spáchal nejaký zúfalý čin?

Nezmyslený človek má sklon konať nezmysleným spôsobom. Často ich k tomu môže priviesť len veľmi malá provokácia.

V tejto súvislosti nie je nepredstaviteľné, že niekto, ktorého motívy alebo príčetnosť nie sú spochybnené, sa môže rozhodnúť, že je úplne racionálne – dokonca vlastenecké – podniknúť kroky proti politickej osobnosti, ktorá je nepriateľom národa. Pozrite sa, koľko etikov v priebehu rokov diskutovalo o tom, či by bolo správne zabiť Hitlera predtým, ako začal svoje vražedné besnenie.

V ľavicovom New Republic sa na obálke objavilo stvárnenie Trumpa ako Hitlera. Podobné vyobrazenia kolujú na internete neustále. Ak sa riadime touto logikou, k akému morálnemu záveru nás takéto zobrazenia vedú?

Po streľbe sa teraz veľa hovorí o “znížení teploty” politickej rétoriky. Sám prezident Biden vyzval na umiernenosť.

Je to autentické poznanie, ktoré vyplynulo z incidentu, úprimné uvedomenie si, čo sme si to dovolili, ktoré by mohlo niečo zmeniť?

Alebo je to len spoločenská účelovosť, niečo, čo sa od politikov očakáva, že povedia v nepríjemnej chvíli?

Môj odhad je ten druhý.

Politiku musíme robiť inak. A pre prístup z vyššej pozície existuje precedens.

Pamätám si, keď Bob Dole v roku 1996 kandidoval proti Billovi Clintonovi. Pri preberaní republikánskej nominácie Dole na Clintona hovoril džentlmensky a poznamenal, že “je to môj súper, nie môj nepriateľ.”

No, nemôžeme’ignorovať skutočnosť, že Dole tie voľby prehral.

Napriek tomu urobil dôležité vyhlásenie o našej jednote ako Američanov. Nemalo by sa na to zabúdať, ani by sa nemal minimalizovať jeho význam.

Možno, že vybrať sa po vyššej ceste nie je vždy víťazná stratégia. Ale veci sa v bahne stávajú nebezpečnými.

Táto esej vychádza z homílie, ktorú predniesol páter  Orsi. Kňaz diecézy Camden v New Jersey, páter Michael P. Orsi v súčasnosti pôsobí ako farský vikár vo farnosti svätej Agnes v meste Naples na Floride. Je moderátorom “Action for Life TV,” týždenného seriálu káblovej televízie venovaného otázkam ochrany života a jeho texty sa objavujú v mnohých publikáciách a internetových časopisoch. Epizódy jeho televíznej relácie si môžete pozrieť online tade.

Záväzok modliť sa za Donalda Trumpa po pokuse o atentát: podpíšte teraz