Zahraničná politika JD Vancea by priniesla potrebnú zmenu na Ukrajine, ale nie v Izraeli

Zahraničná politika JD Vancea by priniesla potrebnú zmenu na Ukrajine, ale nie v Izraeli

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder

Po oznámení kandidatúry senátora za štát Ohio J. D. Vancea na post viceprezidenta Donalda Trumpa prináša jeho nedávny prejav o revízii zahraničnej politiky USA určitú nádej na zmenu – nie však v otázke Izraela.

Vancov prejav na Quincy Institute for Responsible Statecraft 28. mája načrtol pravdepodobný zahraničnopolitický postoj budúcej Trumpovej a Vanceovej administratívy. Začal sa dobre, keď Vance odmietol uplynulé štyri desaťročia zahraničnej politiky USA ako prinášajúce len “katastrofu.”

Pozoruhodne sa vyslovil proti “tradičnej neokonzervatívnej zahraničnej politike, [ktorá] stále vedie ku genocíde kresťanov.”

Čítajte: Donald Trump si za svojho viceprezidentského kandidáta vyberá JD Vancea

Vance odsúdil vojnu v Iraku a povedal, že bývalý prezident George W. Bush by ju nikdy nemohol predať Američanom, keby priznal, že “ideme do vojny, aby sme vytvorili regionálneho zástupcu Iránu a vyvraždili viac ako milión historických kresťanov.”

Dalej však hovorí, že americká podpora Izraela sa musí preformulovať, pretože ľudia majú “plné zuby starých argumentov” a “slogany už nezaberajú.”

Povedal, že dôvody na vojnu v Iraku boli “falošné,” a zrejme si neuvedomuje, že to bol Benjamin Netanjahu, kto 12. septembra 2002 zatlačil na americký Kongres, aby zaútočil na Irak. Bol to Netanjahu, kto povedal, že to povedie k zlepšeniu regionálnej bezpečnosti, keďže to bol práve Netanjahu, kto v roku 1990 vyslovil “nepravdivé” tvrdenie o zbraniach hromadného ničenia v Iraku.

Prechádzajúc k “sloganom” používaným na predaj týchto vojen, Vance povedal: “Nemyslím si, že ani ľudia, ktorí tieto veci hovoria, im skutočne veria.”

Koľkým svojim vlastným slovám o Izraeli Vance verí?“

Svieži prístup

Tridsaťdeväťročný senátor sa predstavil ako kritik “boomerského neokonzervativizmu” s tým, že ovocím minulej zahraničnej politiky USA boli “bahno v Afganistane” a “vojna v Iraku pod falošnou zámienkou.”

Prechádzajúce americké administratívy obviňuje z presunu americkej výroby do Číny a tvrdí, že jej vojny a “otrepané slogany” účinne posilnili jej súperov a oslabili jej európskych spojencov.

Vance sa pýta, “ako vybudovať zahraničnú politiku, ktorá bude fungovať pre americkú strednú triedu.”Ako pokračoval, bolo jasné, že žiadny z jeho vynikajúcich argumentov proti klamstvám, ktoré predávajú večné vojny, sa nevzťahuje na trvalývýnimočný stav, ktorý USA sponzorujú v Izraeli.

Vrátiac sa k Biblii, katolícky senátor pokračoval: “Jedna z mojich obľúbených pasáží z Biblie: Po ovocí ich spoznáte.” O ovocí americko-izraelského “spojenectva” sa bližšie nezmieňuje, pretože by nepodporilo jeho argumentáciu.

Na miesto toho cituje niektoré ďalšie vojny, ku ktorým nabáda súčasný líder Izraela Benjamin Netanjahu. Ich ovocím sú “trosky” a “katastrofy”, ktoré po sebe zanechali “Afganistan, Sýria, Irak, Libanon.”

Vance nebojácny?“

“Ľudia sa boja konfrontácie s novými argumentmi.” Vance hovorí, že odvážne vybočuje z rámca posolstva o obchode s večnými vojnami. Vysvetľuje: “Verím, že preto, lebo sa’boja konfrontovať svoje vlastné zlyhanie za posledných 40 rokov.”

Čítajte: Trumpov kandidát JD Vance hovorí, že podporuje ‘prístup’ k smrtiacim potratovým tabletkám

Môžu sa tiež báť konfrontácie s Izraelom vzhľadom na jeho obrovskú moc. Posledný americký prezident ktorý tak urobil bol zhodou okolností zastrelený, rovnako ako jeho brat – posledný americký generálny prokurátor, ktorý ohrozilregistráciu izraelskej lobby ako zahraničného agenta.

Potrebujeme, aby sa zabíjanie zastavilo (na Ukrajine) 

Vance povedal 14. apríla CNN, že “Ukrajina je ako krajina funkčne zničená.”

Pokračoval vo svojom šokujúcom (pretože správnom) hodnotení, že jej vojnové ciele nikdy neboli reálne, a potom varoval, že “musíme zastaviť zabíjanie,” ako USA. budú mať “na háku” za “obnovu krajiny.”

To isté by sa dalo povedať o Izraeli, ktorého vlastný tlač a bývalý Mossad a politické vedenie varovali, že národ je “smerujedo priepasti.” Hospodárske dôsledky sú obrovské a izraelské médiá označili vojnu v Gaze za “totálnu porážku” pre Izrael.

Voči obvineniam a trestným obvineniamz “vyhladzovania” a vojnových zločinov izraelská vláda presadzuje to, čo nazval “etnickou čistkou Gazy a Západného brehu Jordánu,” s vojenskou a finančnou pomocou USA. Netanjahua kritizoval jeho vlastný šéf obrany za to, že nemá “žiadny povojnový plán.”

Vance však odmieta vidieť podobnosti. Vo svojom prejave povedal, že “je&nbspdôležité analyzovať [Ukrajinu a Izrael] v oddelených vedrách.

Prečo? Kvôli “morálke” a výhodám izraelskej vojenskej technológie pre USA.

Postoj Vancea

Vance hovorí, že jeho “realistická” zahraničná politika má dve zásady. Sú to “morálna sila” politiky USA v zahraničí a “naša domáca sila doma.” Hovorí, že zahraničná politika USA by mala “sledovať naše národné záujmy a presadzovať ich bezohľadne.”

Tu sa začína odchyľovať od reality. Vance tvrdí: “Nemyslím si, že je v americkom“záujme pokračovať vo financovaní nekonečnej vojny na Ukrajine.”

Hovorí, že Izrael”nekonečná vojna financovaná Amerikou je iná. Nevysvetľuje prečo, okrem zámerne alebo jednoducho ignorantského odkazu na morálnu povinnosť kresťanov podporovať Izrael. V skutočnosti to znamená, že je zaviazaný “morálne” financovať zánik kresťanstva v Izraeli prenasledovaním – obvinenie, ktoré vyslovili samotní kresťanskí vodcovia.

Čítajte: Kresťanské prenasledovanie v Gaze pokračuje, počet mŕtvych stúpa

Pozoruhodné je, že podľa jeho slov “stále vedieme k zániku starých kresťanských spoločenstiev na celom svete. Myslím si, že’to je morálny škandál.”

Vance hovorí, že vojna v Iraku zničila “jednu z najstarších kresťanských komunít na svete,” viedla k smrti “milióna historických kresťanov”, k rozšíreniu iránskeho vplyvu.

Odvoláva sa na Krista a potom hovorí, že to nie je”len náboženstvo, čo robí prípad Izraela”odlišným.

Vance hovorí, že izraelská vojenská technológia môže dať USA výhodu, ale opomína spomenúť, že samotné USA financujú izraelskú armádu. Samozrejme, Izraelčania túto technológiu nedarujú – predávajú ju do USA, hoci bola vyvinutá z peňazí amerických daňových poplatníkov.

Tento trik robí z Izraelčanov “jednu z najinovatívnejších ekonomík na svete.” Aká inovatívna by bola táto ekonomika, keby sa Vance rozhodol namiesto toho prestať posielať miliardy amerických peňazí. občanov’dolárov na jeho obohacovanie?“

Vance však trvá na tom, že prípad Izraela’je v kontraste s Ukrajinou, ktorej vojna “nemá žiadny strategický koniec a nevedie nikam, čo’by bolo v konečnom dôsledku dobré pre našu krajinu.” 

Všetko, čo Vance povedal o Ukrajine, platí aj o Izraeli, ale Izrael je výnimkou z jeho vlastného pravidla. Má pravdu, že USA nemajú priemyselné kapacity na to, aby “viedli štyri vojny” naraz.  

Čítajte: Znepokojujúca realita toho, ako sa zaobchádza s kresťanmi vo Svätej zemi

Má pravdu vlastne vo všetkom, ak jednoducho vymeníte “Izrael” za “Ukrajinu.”Kde sa Vance odkláňa od reality a prechádza do fantázie, naznačuje hranice nového realizmu zahraničnej politiky USA, ktorý reprezentuje.

Ako sám povedal, ide o domácu moc USA a ich morálne konanie v zahraničí. Pri jeho podrobných vedomostiach o zániku historických kresťanských komunít je jednoducho nemožné uveriť, že nevie, ako sa s kresťanmi zaobchádza v rodisku Krista.  

Vance vyhlásil: ,, “Iak je vašou odpoveďou to, že sa chytíte za hlavu a okamžite zopakujete heslá, ktoré všetci počúvame už 40 rokov, ste súčasťou problému.”Pokračoval, “A my musíme tento problém poraziť skôr, než’napravíme to, čo’sa deje v krajine.”

Problém spočíva v tom, že politická trieda USA už viac ako 60 rokov podlieha réžii cudzej moci, ktorá vedie kresťanstvo v jeho rodisku k zániku.

Tejto mocnosti sa treba podriadiť z “morálnych” dôvodov, ktoré nedávajú zmysel pri akomkoľvek reálnom hodnotení faktov. 

Pod Vanceovou zahraničnou politikou možno bude menej vojen, ale jej realizmus sa končí tam, kde sa začína sionistický vplyv. To znamená, že môže dôjsť k jednej veľkej vojne. Ale to’je v poriadku. Je to’morálne a vojenská technika bude skvelá.

Aká veľká vojna? Vzhľadom na to, že pozornosť sa sústreďuje na domácu krízu v USA, správy o úmysle Izraela’eskalovať vojnu do Libanonu by takmer určite znamenali, že do konfliktu vstúpi Irán. Izrael nemôže pokračovať v tejto stratégii bez podpory USA a jeho cieľom je pritom zatiahnuť USA do vojny, ktorá bude mať nízky jadrový prah a zároveň pravdepodobný vstup Rusov na iránskej strane.

Toto je dôvod, prečo je dôležitý realizmus bez predsudkov. Táto politika neslúži americkým národným záujmom. Neslúži americkej strednej triede a popieranie nebezpečenstva jadrového armagedonu, ktoré môže byť dôsledkom úmyselnej slepoty voči bezohľadnej stratégii eskalácie, ktorú teraz presadzuje Netanjahu a extrémni sionisti, ktorí ho podporujú, nie je žiadnym realizmom.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder