Producent Sound of Freedom medzi signatármi nového listu pápežovi Františkovi na obranu latinskej omše

Producent Sound of Freedom medzi signatármi nového listu pápežovi Františkovi na obranu latinskej omše

Uverejnili sme otvorený “List z Ameriky, v ktorom žiadame pápeža, aby už nevydával žiadne obmedzenia pre tradičnú latinskú omšu.

“My, nižšie podpísaní, žiadame, aby sa už nevydávali žiadne obmedzenia pre tradičnú latinskú omšu, aby sa mohla zachovať pre dobro Katolíckej cirkvi a sveta,” píšu zhromaždení signatári, medzi ktorými je aj producent Sound of Freedom Eduardo Verastegui.

List z Ameriky, ktorý zorganizovala známa poetka a spisovateľka Dana Gioia, nadväzuje na zverejnenie podobného listu, ktorého autorom je hudobný skladateľ Sir James MacMillan, v denníku The Times začiatkom tohto mesiaca.

ČÍTAJTE: Vedúce britské osobnosti píšu obhajobu latinskej omše ako ozvenu slávnej petície Agathy Christie’ 

Signatári z dvoch amerických kontinentov pod vedením Gioia uviedli, že ich “inšpirovala” MacMillanová’petícia a že “pripájame svoje hlasy k ich hlasom a žiadame, aby sa tradičná latinská omša už ďalej neobmedzovala.”

Podobne ako medzi signatármi otvoreného listu, ktorý zorganizoval MacMillan, sú aj medzi signatármi z Ameriky katolíci, nekatolíci a dokonca ateisti:

Sme katolíci aj nekatolíci, veriaci aj neveriaci. Sme vedci, spisovatelia, komici, vynálezcovia, básnici, maliari, vedúci podnikatelia, skladatelia, speváci, hudobníci, dramatici, filmári, obhajcovia chudobných, sochári, dirigenti, filantropi, aktivisti za ľudské práva a mecenáši umenia. Spája nás láska ku kráse, úcte a tajomstvu, ktoré stelesňuje starobylá liturgia latinskej omše.

Katolícki signatári vyhlásenia vyjadrili svoju “synovskú vernosť” pápežovi Františkovi, keď napísali, že k nemu prichádzajú “s pokorou a poslušnosťou, ale aj dôverou detí, ktoré hovoria milujúcemu otcovi o našich duchovných potrebách.” 

“Modlíme sa, aby ste nás nehádzali do jedného vreca s niektorými nahnevanými a neúctivými hlasmi, ktoré zveličujú sociálne médiá,” dodali. “Väčšina z nás sa pravidelne zúčastňuje na Novus Ordo a všetci uznávame to najdôležitejšie na dominantnom obrade latinskej cirkvi: pri každom slávení ‘novej’ omše k nám prichádza Ježiš Kristus v Eucharistii, je skutočne a plne prítomný a spája nás so svojím Telom, Krvou a Božstvom.”

Uvádzali, že akékoľvek obmedzenie tradičnej omše by sa im vypomstilo; “pripraviť ďalšiu generáciu umelcov o tento zdroj tajomstva, krásy a kontemplácie posvätna sa zdá byť krátkozraké.”

Pripomínajúc schopnosť tradičnej omše inšpirovať ľudí naprieč vekmi, signatári označili obrad za “veľkolepý výdobytok civilizácie a súčasť spoločného kultúrneho dedičstva ľudstva. Je to liek pre dušu, jeden z protijedov na hrubý materializmus postmodernej doby.”

Čítajte: Katolícky skladateľ sir James MacMillan začína petíciu, v ktorej žiada pápeža Františka, aby nezakázal latinskú omšu

MacMillan’s otvorený list odkazuje na slávny list Agathy Christie z roku 1971, ktorý uverejnil denník The Times a v ktorom katolíci i nekatolíci (vrátane Agathy Christie a popredných členov britskej spoločnosti) apelovali na pápeža Pavla VI. na podporu tradičnej omše. Ako poznamenal sir James MacMillan – v súvisiaci op-ed v The Times   liste z roku 1971 “sa stal známym ako ‘list Agathy Christie’, pretože pápež Pavol VI. bol zrejme taký zaskočený, keď uvidel meno ‘kráľovnej zločinu’, že dovolil, aby sa stará omša zachovala.”

Vtedy, ako aj teraz, rôznorodý a prestížny zoznam signatárov slúžil ako “dôkaz, že tradičnú latinskú omšu nemožno chápať len ako útočisko pred modernosťou,” uvádza sa v liste z Ameriky. “Niektoré z najkreatívnejších myslí na našej planéte sa inšpirujú latinskou omšou—jej krásou, úctou, tajomstvom—k tvorbe nových umeleckých diel a tiež k službe tým najmenším z nás.”

Medzi prvými signatármi sú: 

Cordileone víta list

Sanfranciský’arcibiskup Salvatore Cordileone – ktorý nedávno podporil MacMillanov’otvorený list prostredníctvom písma v denníku Register – tiež dôrazne privítal Gioiove’úsilie. V rozhovore pre The Pillar Cordileone poznamenal: “Stereotyp je taký, že milovníci latinskej omše sú strnulí a zaostalí; prečo teda toľko veľkých kreatívcov miluje latinskú omšu?”

Dodal, že mnohí vyznávači tradičnej liturgie “zažili odmietnutie a marginalizáciu zo strany cirkevných’pastierov – práve tých, ktorí sú povolaní ich duchovne vychovávať – len preto, že chcú uctievať spôsobom, ktorý Cirkev používa už mnoho storočí.”

“Pápež František vyzval k počúvajúcej Cirkvi,” povedal Cordileone. “Títo signatári petície sa obracajú na pápeža Františka s veľkou pokorou a v duchu poslušnosti a s takou dôverou, akú majú deti, keď idú za milujúcim otcom, aby mu povedali o svojich duchovných potrebách.”

Verastegui vyjadruje svoje obavy

Verastegui, známy herec a filmový producent a teraz aj signatár Listu z Ameriky, vydal aj vlastný úprimný list pápežovi Františkovi. Verastegui v ňom s dátumom 14. júla vyjadril obavy z možných zákazov tradičnej omše a uviedol, že starobylá liturgia “má veľmi bohatú a zbožnú liturgiu, ktorá pozýva mnohých katolíkov k hlbšiemu rozjímaniu a kontemplácii o tajomstve viery, čo nám pomáha sústrediť sa a koncentrovať, aby sme hlbšie a mystickejšie pochopili, ako uctievať Ježiša Krista.”

Verastegui prezradil, že v jeho rodnom Mexiku “je veľa takých, ktorí by chceli, aby sa tridentská omša nezrušila, ale aby sa zachovala pre duchovný úžitok všetkých katolíkov, ktorí chcú ísť každý deň na sväté prijímanie pri tradičnej omši.”

“Prosím vás, aby ste to nedopustili,” obrátil sa s prosbou na Františka. “Ste náš Otec, náš Pastier, náš duchovný ochranca, strážca historického, kultúrneho a liturgického bohatstva Kristovej Cirkvi. Prosím, nedovoľte, aby bola latinská omša zakázaná, a splňte nám želanie, aby ju mohol sláviť každý kňaz, ktorý si to želá.”

Ak niektorí potvrdili, že prichádzajúce obmedzenia tradičnej omše sa s veľkou pravdepodobnosťou blížia, iní novinári – vrátane tohto korešpondenta – takéto potvrdenie od svojich vatikánskych zdrojov nedostali. Zdá sa, že o údajných obmedzeniach napovie až čas.