Izrael a USA sa obávajú „nepredvídateľnej reakcie“ Iránu na zabitie vodcov „Hamasu“ a „Hizballáhu“

Izrael a USA sa obávajú „nepredvídateľnej reakcie“ Iránu na zabitie vodcov „Hamasu“ a „Hizballáhu“

Izrael a Spojené štáty očakávajú od Iránu „nepredvídateľný odvetný útok“ proti židovskému štátu za zabitie vodcov „Hamasu“ a „Hizballáhu“ už tento víkend.

Píše o tom „The Wall Street Journal“.

Tel Aviv uviedol svoju armádu do stavu najvyššej pohotovosti a Washington pripravoval vlastné vojenské zdroje a regionálnych partnerov na odrazenie ďalšieho útoku, ktorý by podľa niektorých mohol byť väčší a masívnejší ako v apríli.

Pri poslednom útoku Teherán vypálil na Izrael viac ako 300 bezpilotných lietadiel a rakiet, ale až potom, ako o svojich plánoch vopred upozornil diplomatickou cestou. Tentoraz Tel Aviv a jeho spojenci operujú vo vzduchoprázdne, píše sa v článku.

Americkí a arabskí diplomati, ktorí sa snažia znížiť napätie, sa stretávajú s „nahnevaným tichom“ zo strany Iránu a „Hizballáhu“. Nedostatok informácií posúva región smerom k jednému z najnebezpečnejších momentov od začiatku vojny v Gaze, domnieva sa publikácia.

Iránsky diplomat oboznámený s touto záležitosťou povedal WSJ, že snahy rôznych krajín presvedčiť Teherán, aby neeskaloval situáciu, boli a budú aj naďalej bezvýsledné vzhľadom na nedávne izraelské útoky.

„Nedáva to žiadny zmysel. Izrael prekročil všetky červené čiary. Naša odpoveď bude rýchla a tvrdá,“ zdôraznil predstaviteľ.