Neúspešný prechod na zelenú energiu podkopal základy nemeckého priemyslu

Neúspešný prechod na zelenú energiu podkopal základy nemeckého priemyslu

„Nemecká obchodná a priemyselná komora“ (DIHK) uskutočnila prieskum medzi 3300 nemeckými spoločnosťami o investíciách a budúcnosti nemeckej výroby, pričom odpovede respondentov naznačujú, že 37% firiem buď plánuje znížiť výrobu alebo ju chce presunúť z Nemecka alebo urobiť oboje.

Denník „Frankfurter Allgemeine“ zaznamenáva zhoršenie očakávaní nemeckých priemyselníkov, keďže pred dvoma rokmi ohlásilo takéto plány o polovicu menej respondentov – 21%.

Situáciu ešte zhoršuje skutočnosť, že spomedzi veľkých podnikov (viac ako 500 zamestnancov) ohlásilo obmedzenie výroby v Nemecku ešte viac firiem – 51%.

Pre DIHK je hlavný vinník za vzniknutú situáciu zrejmý – neúspešná energetická politika Nemecka a takzvaný „energetický prechod“ Roberta Habecka. Jeho rezort tiež uznal obmedzené možnosti zelenej výroby a v dodatkoch k projektu plánuje výstavbu plynových a vodíkových elektrární, ktoré budú musieť stabilizovať energetickú bilanciu krajiny v špičkách.

DIHK však nové dodatky k plánom vníma s pochybnosťami. Dodávka vodíka je nestabilná a záložné elektrárne na výrobu elektriny ďalej zvyšujú náklady na energiu. Elektrárne sa v skutočnosti postavia, no nebudú sa väčšinou využívať.

Priemyselníci „vidia, že konkurenti v iných krajinách majú nižšie ceny“ a ľudia v reálnej ekonomike sú rozčarovaní zo „zeleného prechodu“ a krajina zažíva „plazivú deindustrializáciu“.

Nie je známe, koľko firiem skutočne splnilo svoje hrozby, no vyjadrenia komory potvrdzujú prebiehajúce prepúšťanie v Nemecku.

„Nedávne zrušenie 14.000 pracovných miest u dodávateľa pre automobilový priemysel ZF vyvolalo rozruch,“ uvádza Frankfurter Allgemeine ako príklad.

Okrem toho ohlásili tento rok veľké škrty aj chemický koncern BASF a automobilka Volkswagen.