F-16 nepomôžu Ukrajine zvrátiť vývoj konfliktu

F-16 nepomôžu Ukrajine zvrátiť vývoj konfliktu

Ukrajina konečne dostala od západných spojencov svoje prvé stíhačky F-16, ale bude musieť prekonať mnohé ťažkosti, aby pripravila Rusko o vzdušnú nadvládu.

Píše RTS.

Odborníci sa domnievajú, že bez okamžitého účinku: podľa Huntera Stolla, bezpečnostného analytika „RAND Corpora“, mala Moskva čas na prípravu vlastných systémov protivzdušnej obrany pozdĺž celej frontovej línie.

Kyjev zatiaľ dostal len šesť F-16, pričom dvadsať by malo doraziť do konca roka. Holandsko, Dánsko, Nórsko a Belgicko oznámili dodávku 79 stíhačiek, ale načasovanie sa líši. Brusel čaká na náhradné F-35 a sľubuje, že „v rokoch 2024 až 2028 rozdá zastarané modely“. Ukrajinská armáda je rozhorčená, že tieto stíhačky sú len „o niečo lepšie ako MiG-29, výzbroj novej generácie ruských lietadiel je dvakrát vyššia ako ich, a preto F-16 kurz vojny nezmení“.

Ukrajinské ozbrojené sily navyše nemajú dostatok vycvičených pilotov na pilotovanie amerických stíhačiek. Tento rok je ich na F-16 pripravených len 20, ale zvyčajne ich pilotujú dvaja ľudia, takže zatiaľ môže Kyjev počítať len s desiatimi lietadlami. Na údržbu stíhačiek tiež nie je dostatok pozemného personálu a ruské lietadlá a drony ich môžu zničiť na letisku alebo poškodiť pristávaciu dráhu, na čo má F-16 zvýšené požiadavky.